skip to Main Content

Informatie over behandelingen

Hieronder vind je beschrijvingen van een breed scala aan behandelingen. We willen je helpen met het maken van een keuze door objectieve informatie over bekende en minder bekende behandelingen te geven. De keuze is aan jou en het is vaak een kwestie van uitproberen wat goed past en helpt.

Klik in de paarse uitklapbalken op de beginletter van de behandeling waarover je meer wilt weten.

Overzicht

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een meer dan 2000 jaar oude behandelmethode die in China is ontstaan, maar die constant verder is ontwikkeld en aangepast is aan nieuwe inzichten.

Bij acupunctuur wordt ervan uitgegaan dat pijn en ziekte voortkomen uit verstoringen in de levenskracht Qi (spreek uit “chi”). Deze energie stroomt via kanalen – zogeheten meridianen – door het lichaam.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupuncturisten verhelpen deze verstoringen door dunne naalden op specifieke plaatsen op het lichaam in te brengen. Om deze punten te bepalen, zal een uitgebreide intake plaatsvinden. Elke behandeling is dus zeer individueel.

Acupunctuur is vrij pijnloos. Wel kan er een zwaar gevoel ontstaan, wat volgens behandelaars betekent dat een energieblokkade wordt opgeheven. Na de behandeling is de cliënt vaak zeer ontspannen.

Wanneer heeft acupunctuur zin?

Traditioneel wordt acupunctuur vooral ingezet bij pijnklachten, zoals bij het carpaletunnelsyndroom, een tenniselleboog of lage rugpijn, maar ook behandeling van niet-pijnklachten is mogelijk.

Wat je nog meer moet weten over acupunctuur

Door de individuele benadering is de effectiviteit van acupunctuur moeilijk wetenschappelijk te onderzoeken, omdat daarvoor gestandaardiseerde controlegroepen nodig zijn. Toch suggereren sommige recente studies dat acupunctuur wel degelijk positieve effecten op kan leveren.

Acupunctuur is een vrij veilige behandelmethode, maar is niet geschikt als enige behandeling. Wees op je hoede voor acupuncturisten die je vertellen met andere behandelingen te stoppen.

Kosten en vergoeding

Een behandeling van een uur kost doorgaans tussen € 60,- en € 80,-. De eerste intake is vaak wat duurder.

Acupunctuur wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar wel (gedeeltelijk) vanuit de wat uitgebreidere aanvullende pakketten. Let goed op de eisen die daarbij gelden, zoals een behandelaar die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.

Meer informatie

Meer achtergronden over klachten, acupunctuurtechnieken, vergoedingen en meer vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Bronnen

 • Flogg, Douglas. “Acupuncture.” Encyclopedia of Aging and Public Health. Eds. Sana Loue, Martha Sajatovic, 2008; 81, 82.
 • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

Artikelen in het RSI-Magazine over Acupunctuur

 • Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18
 • Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leidenRSI-Magazine 2018-1, pagina 13
 • Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparen, RSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17

Alexandertechniek

Wat is Alexandertechniek?

Alexandertechniek is niet zozeer een behandeling, als wel een leer om bewust te bewegen en een natuurlijke balans van het lichaam te herstellen. Er wordt dus geen diagnose gesteld, maar je ‘leert’ de techniek bij een leraar.

De Alexandertechniek is vernoemd naar acteur Frederick M. Alexander (1869 – 1955), die de methode ontwikkelde toen hij spraakproblemen kreeg.

Hoe werkt Alexandertechniek?

De Alexandertechniek is gericht op zowel lichaam als geest en leert om bewust te reageren op prikkels van buitenaf. De eigen handelingen worden centraal gesteld, waarbij je rustmomenten inbouwt en je, door er bewust bij stil te staan, verkeerde bewegingen voorkomt die je anders automatisch zou maken.

De handeling zelf is belangrijk, niet het doel ervan. De techniek moet ertoe leiden dat de deelnemer de eigen natuurlijke houding en balans terugvindt.

Wanneer heeft Alexandertechniek zin?

Volgens leraren Alexandertechniek is de methode geschikt voor mensen met RSI-klachten, omdat die uit een verstoorde balans en verkeerde bewegingen voortkomen. Door bewust te bewegen en de natuurlijke balans te herstellen, wordt de oorzaak van de klachten weggenomen.

Ook leer je met de Alexandertechniek bewuster op stressprikkels te reageren, met als resultaat een meer ontspannen geestelijke en lichamelijke houding en betere concentratie. Dit wordt verder bevorderd door rustiger te leren ademhalen, met minder stress en verkramping als gevolg.

Wat je nog meer moet weten over Alexandertechniek

In sommige delen van het land is het aantal leraren schaars. Lessen vinden doorgaans in individueel verband plaats. Er wordt naar oorzaken gekeken, dus de methode is vooral geschikt als preventie of ter ondersteuning van een revalidatietraject.

Kosten en vergoeding

De kosten verschillen per praktijk; doorgaans zo’n € 40,- tot € 60,- per les van drie kwartier. De intake duurt vaak langer en kan daarom iets meer kosten.

Lessen Alexandertechniek worden vrijwel niet vergoed door zorgverzekeringen. Wel kunnen ze vergoed worden als onderdeel van een re-integratietraject of bekostigd worden door een werkgever.

Meer informatie/bronnen

Meer informatie over Alexandertechniek en wat die bij diverse klachten op kan leveren, vind je op de website van de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek. Hier kun je ook een leraar in jouw omgeving vinden.

Artikelen in het RSI-Magazine over Alexandertechniek

 • Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18

Bindweefselmassage

Wat is bindweefselmassage?

Bij bindweefselmassage wordt het bindweefsel, de laag tussen de spieren en de huid, gemasseerd. Hiermee worden volgens de theorie reflexzones gestimuleerd.

Deze stimulatie werkt door op organen, klieren, zenuwbanen en andere onderdelen van het lichaam die met de reflexzones verbonden zouden zijn. Zo worden blokkades opgeheven die problemen, zoals pijnklachten, veroorzaken.

Hoe werkt bindweefselmassage?

In het bindweefsel zitten veel bloedvaten en zenuwen, waardoor een groot deel van de communicatie tussen weefsels en organen via het bindweefsel plaatsvindt. Blessures zorgen voor beschadigingen en ‘verklevingen’ in het bindweefsel, omdat de weefsels door littekens niet meer soepel langs elkaar glijden.

Een fysio-, massagetherapeut of masseur identificeert probleemgebieden door naar de huid te kijken en eraan te voelen. De massage varieert van lichte aanrakingen tot het ‘rollen’ of ‘oppakken’ van de huid.

Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en toestand van het bindweefsel, waardoor de verklevingen verminderen. Dat heeft een positieve invloed op het deel van het zenuwstelsel dat de werking van interne organen regelt, zoals de ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop.

Wanneer heeft bindweefselmassage zin?

Bij RSI is het pijnmechanisme verstoord en worden te heftige pijnprikkels naar de hersenen gecommuniceerd. Met bindweefselmassage wordt de communicatie verbeterd, waardoor de prikkels beter in verhouding komen te staan met de daadwerkelijke belasting van het lichaam.

Wat je nog meer moet weten over bindweefselmassage

Een massage kan 10 tot maximaal 45 minuten duren. Over enkele weken verspreid kunnen meerdere sessies plaatsvinden. Het rollen en oppakken van de huid kan een scherpe pijn veroorzaken. De massage wordt verzorgd door fysio-, massagetherapeuten en masseurs, maar wordt ook als onderdeel van reflexzonetherapie aangeboden.

Kosten en vergoeding

De kosten voor een sessie schommelen zo rond € 30,-. Bindweefselmassage wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt de massage als onderdeel van fysiotherapie via aanvullende verzekeringen vergoed. Ook als onderdeel van reflexzonetherapie is vergoeding als alternatieve geneeswijze via aanvullende verzekeringen mogelijk.

Meer informatie/bronnen

Meer informatie over bindweefselmassage is te vinden op de website van Zonnevlecht Opleidingen.

Body Stress Release

Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release is een techniek om stress die zich als spierspanning heeft vastgezet in het lichaam, los te laten. Deze ‘body stress’ ontstaat door overbelasting.

De oorzaken hiervan kunnen lichamelijk zijn, zoals een ongeluk of verkeerde houding. Ook kunnen ze emotioneel zijn, zoals werkdruk of een ingrijpende gebeurtenis. Daarnaast zijn er chemische oorzaken, als via voeding, de ademhaling of de huid schadelijke stoffen zijn opgenomen in het lichaam.

Volgens de holistische visie blokkeert body stress de communicatie in het zenuwstelsel, waardoor het vermogen tot zelfgenezing van het lichaam verstoord wordt.

Hoe werkt Body Stress Release?

Na een intakegesprek met de ‘practitioner’, oftewel de behandelaar, stapt de cliënt op de voetenplank van een verticaal staande behandelbank.

De practitioner plaatst de behandelbank hierop in horizontale positie. Hierna wordt de body stress opgespoord door de reflexen van het lichaam van de cliënt te testen. Zodra de spanning in beeld is, wordt met de duimen of handen de release in gang gezet.

Dit gebeurt door lichte impulsen op de juiste plaatsen en in de juiste richtingen te geven. Hierdoor wordt de spierspanning losgelaten, waarna er ruimte komt voor het zenuwstelsel om de communicatie tussen hersenen en lichaam te herstellen. Dit zorgt ervoor dat het vermogen tot zelfgenezing van het lichaam herstelt.

Wanneer heeft Body Stress Release zin?

Volgens de practitioners biedt Body Stress Release geen diagnose of behandeling, maar is het een aanvulling op de reguliere geneeskunde.

De methode kan volgens hen helpen bij allerlei klachten, voornamelijk als ze chronisch zijn, de oorzaak onduidelijk is en behandelingen weinig effect hebben. Hiertoe behoren diverse klachten, zoals RSI, het carpaletunnelsyndroom, een pijnlijke nek of een pijnlijke schouder.

Wat je nog meer moet weten over Body Stress Release

Standaard wordt tijdens de eerste twee weken van het proces driemaal een release uitgevoerd. Gedurende de releases houdt de cliënt de kleren aan.

Kosten en vergoeding

De kosten variëren van ongeveer € 40,- tot € 60,- per sessie; voor kinderen tot 12 jaar is een sessie vaak ongeveer € 10,- goedkoper.

Sommige verzekeraars vergoeden Body Stress Release via een aanvullende verzekering onder de noemer Alternatieve geneeswijzen. Hier worden vaak wel aanvullende voorwaarden aan gesteld, zoals een behandelaar die lid is van de beroepsvereniging.

Meer informatie/bronnen

Meer informatie over de techniek is te vinden op de website van de beroepsvereniging Body Stress Release Associatie Nederland (BRAN).

Informatie over vergoedingen voor Body Stress Release door verzekeraars is te vinden op ZorgWijzer.

Artikelen in het RSI-Magazine over Body Stress

Cesartherapie

Wat is Cesartherapie?

Cesartherapie is een oefentherapie die vooral gericht is op houding en beweging. De therapeut kijkt dus voornamelijk naar de onderliggende oorzaak van klachten, om die fundamenteel aan te pakken.

Cesartherapie is ‘holistisch’, wat betekent dat de mens als geheel in ogenschouw wordt genomen en er wordt gezocht naar oplossingen die bij de persoon passen.

Hoe werkt Cesartherapie?

De therapeut kijkt waar de klachten vandaan komen en hoe de houding en beweging verbeterd kunnen worden. Daar wordt een programma van oefeningen voor opgesteld dat ook thuis uit te voeren is – van apparatuur wordt dus, in tegenstelling tot bij fysiotherapie, vrijwel geen gebruik gemaakt.

Met de oefeningen wordt een structureel betere houding geleerd, zodat klachten in de toekomst voorkomen worden.

Wanneer heeft Cesartherapie zin?

Cesartherapie heeft zin als de problemen specifiek bij de houding en beweging liggen; anders dan bij fysiotherapie worden er dus vrijwel geen hulpmiddelen ingezet om de pijn te verhelpen.

Wat je nog meer moet weten over Cesartherapie

Cesartherapie wordt vaak in één adem genoemd met Mensendieck en is daar ook uit ontstaan: Maria Cesar heeft haar eigen belangstelling voor ritmische, natuurlijke bewegingsvormen als dans en gymnastiek verenigd met de meer rationele benadering van Bess Mensendieck.

Sommige therapeuten zien nog steeds een ander verschil: bij Cesar is het ritmische element van bewegen belangrijker en de therapeut demonstreert de oefeningen meer, bij Mensendieck is het zelf ervaren belangrijker. Dit verschil is in de theorie echter vaak belangrijker dan in de praktijk.

Kosten en vergoeding

Een sessie van ruim een half uur in de therapieruimte kost rond de € 30,-; als de therapeut aan huis komt, is dit zo rond de € 40,-.

Voor vergoedingen voor oefentherapie vanuit de basisverzekering gelden dezelfde regels als bij fysiotherapie: RSI/KANS valt niet onder de chronische aandoeningen die voor vergoeding in aanmerking komen.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt wel een beperkt aantal sessies vergoed, onafhankelijk van de aandoening. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Meer informatie

Meer informatie over oefentherapieën Cesar en Mensendieck vind je op de website van de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Hier vind je ook informatie over vergoedingen en kun je een therapeut in de buurt vinden.

Bronnen

 • Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck

Artikelen in het RSI-Magazine over Cesartherapie

Chiropractie

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een holistische en natuurlijke geneeswijze, die gericht is op het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van stoornissen in het bewegingsapparaat, de wervelkolom en het zenuwstelsel.

Chiropractie onderscheidt zich vooral van andere behandelingen doordat de wervelkolom het centrale punt van de behandeling is; chiropractoren gaan ervan uit dat het hierin samenkomende zenuwstelsel invloed heeft op het hele lichaam.

Hoe werkt chiropractie?

Bij chiropractie speelt manipulatie van de gewrichten in de wervelkolom en elders in het lichaam een grote rol. De chiropractor oefent hier met de hand druk op uit, om blokkades en verkeerde bewegingspatronen te verhelpen.

Ook andere methoden zijn onderdeel van de behandeling, zoals massage van de spieren, lichamelijke oefeningen en algemeen gezondheidsadvies.

In tegenstelling tot fysio-, osteo- of manuele therapie, combineert de chiropractor kennis van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en analyse van röntgen- of MRI-foto’s met algemene diagnostische vaardigheden.

Wanneer heeft chiropractie zin?

Chiropractie wordt ingezet bij verschillende klachten aan het bewegingsapparaat, waaronder rugpijn, schouderklachten en nekpijn. Wanneer chiropractie geen oplossing kan bieden, zal de chiropractor doorverwijzen naar een andere behandelaar.

Wat je nog meer moet weten over chiropractie

De afgelopen jaren is chiropractie enkele keren negatief in het nieuws gekomen.

Sommige onderzoekers stellen dat de behandeling gevaarlijk is, omdat slagaders in de nek bij verkeerde behandeling van de nekwervels kunnen beschadigen. Hierdoor zou het risico op een herseninfarct toenemen. Andere onderzoekers bestrijden dit en stellen dat het risico van chiropractie zeer laag is.

Let op dat je naar een geregistreerde chiropractor gaat. Hoewel chiropractie niet door de Nederlandse overheid wordt erkend, zijn er elders in Europa wel erkende universitaire opleidingen.

Er zijn in Nederland twee registers die voor registratie een erkende opleiding vereisen: het register van Stichting Chiropractie Nederland en Stichting Nationaal Register van Chiropractoren.

Kosten en vergoeding

De kosten verschillen per praktijk. Reken op ongeveer € 70,- tot € 90,- voor een eerste consult, daarna ongeveer € 50,- tot € 60,-. Chiropractie wordt niet vergoed uit de basisverzekering, wel uit aanvullende verzekeringen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de Nederlandse Chiropractoren Associatie.

Bronnen

 • Johnson, David. “Acupuncture.” Encyclopedia of Aging and Public
 • Health. Eds. Sana Loue, Martha Sajatovic, 2008; 206, 207.
 • Nederlandse Chiropractoren Associatie

Artikelen in het RSI-Magazine over chiropractie

Coaching

Wat is coaching?

Coaching bestaat uit het inschakelen van een of meer coaches om een situatie in het eigen leven te veranderen. De coach ondersteunt, reikt inzichten aan en confronteert de gecoachte met het eigen gedrag. De ervaringsdeskundige coaches van de RSI-vereniging verzorgen onder meer de cursus Omgaan met RSI.

Hoe werkt coaching?

Wie coaching inschakelt, gaat een proces in om te leren effectiever te zijn in specifieke situaties. Dit kunnen situaties zijn die gerelateerd zijn aan werk, relaties, de kwaliteit van leven en meer.

De coach ondersteunt om bewustwording en persoonlijke groei te bevorderen, het zelfvertrouwen te vergroten en om de eigen krachten te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten.

Zo wordt in de cursus Omgaan met RSI gekeken wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat pijn terugkeert of erger wordt. De eigen grenzen, prioriteiten en sterke kanten spelen daarbij een rol. Die worden inzichtelijk gemaakt met onder meer oefeningen, opdrachten, gesprekken en theorie.

Daarbij worden concrete stappen in het eigen leven gezet en teruggekoppeld, waardoor andere ervaringen worden opgedaan en persoonlijke groei mogelijk wordt.

Wanneer heeft coaching zin?

Coaching wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet in de gezondheidszorg. Dit past in de trend van zelfmanagement, waarbij mensen met een chronische ziekte gestimuleerd worden meer grip op de eigen situatie te krijgen.

Coaching heeft zin om de stappen te nemen die nodig zijn om de effecten van RSI te beperken, zoals het aanpassen van de werkplek, het aangeven van grenzen bij een te hoge belasting, of het inzichtelijk krijgen hoe het eigen gedrag de klachten beïnvloedt.

Wat je nog meer moet weten over coaching

Coaching ligt dicht bij ‘counseling’. Het theoretische verschil is dat coaching voornamelijk op de buitenwereld gericht is en de doelen die daar bereiken te zijn.

Counselors zijn meer op de binnenwereld gericht, om te bereiken dat iemand gebruik kan maken van de eigen kracht.

Omdat beide richtingen niet zo makkelijk van elkaar te scheiden zijn, zijn coaches vaak ook bedreven in counseling en andersom.

Kosten en vergoeding

De kosten en vergoeding van een coaching-traject kunnen sterk verschillen.

De cursus Omgaan met RSI, bestaande uit drie cursusdagen, kost € 150,-. Leden van de RSI-vereniging krijgen dit bedrag na afloop terug.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden coaching via een aanvullende verzekering onder de naam counseling. Hier zijn doorgaans wel voorwaarden aan verbonden.

Meer informatie/bronnen

Aan de RSI-vereniging zijn gecertificeerde RSI-coaches verboden. Op onze webpagina Hulp zoeken vind je meer informatie over de RSI-coaches.

Artikelen in het RSI-Magazine over coaching

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij acupunctuurnaalden in een spierknoop of verhardingen worden gedrukt.

Het woord ‘dry’ geeft aan dat er geen medicatie vanuit de naald wordt geïnjecteerd. Het is een behandelmethode tegen pijn en stijfheid, door verhardingen of knopen in de spieren. Deze spierknopen worden triggerpoints genoemd.

De methode is ontwikkeld door de Canadese arts C. Chan Gunn in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Dry needling is gebaseerd op de westerse geneeswijze en moet daarom niet worden verward met acupunctuur.

Hoe werkt dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een zeer dunne naald in de triggerpoints drukt. Wanneer de naald in de spier wordt geprikt reageren de spiervezels binnen de triggerpoint met een korte samentrekking, waarna de spier zich weer ontspant.

De doorbloeding van de spieren verbetert, afvalstoffen worden beter afgevoerd en de spier komt weer op lengte.

Wanneer heeft dry needling nut?

Onder een myofasciaal pijnsyndroom verstaat men klachten in het houdings- en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints, ofwel pijnlijke spierverhardingen. Een myofasciaal triggerpoint kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Alle klachten waarbij spierverhardingen de oorzaak zijn kunnen worden behandeld met dry needling. Je kunt hierbij denken aan nek- en rugklachten, hoofd- of kaakpijn, arm- en heupklachten.

Wat je nog meer moet weten over dry needling

Dry needling is geen pijnvrije behandeling. Afhankelijk van waar de spier zich bevindt en het aantal knopen in de spier kunnen de eerdergenoemde samentrekkingen heftig zijn.

Je kunt een kortdurend maar heftig krampgevoel ervaren. Ook kan de triggerpoint een uitstralende pijn veroorzaken. Het is mogelijk dat je jezelf tijdens en na de behandeling wat misselijk of rillerig en licht in het hoofd voelt. Dit wordt een vegetatieve reactie genoemd.

Omdat er zo’n reactie op kan treden onderga je de behandeling altijd in een liggende houding. Tijdens de behandeling is het mogelijk dat er kleine bloedingen ontstaan maar dit stolt vaak direct.

Indien je bloedverdunners slikt, is het belangrijk om dit van te voren te bespreken met je fysiotherapeut.

Kosten en vergoeding

De kosten van een consult en behandeling bedragen vaak rond de € 35,-. Alternatieve geneeswijzen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg altijd eerst je eigen zorgverzekeraar en polis.

Meer informatie

Wil je meer weten over dry needling? Neem dan een kijkje op de website van Fysiocratie.

Uitleg over dry needling door een behandelaar

Erwin Vermeulen is fysiotherapeut en manueel therapeut bij Fysiotherapie Zeist West. Hij heeft zich onder andere gespecialiseerd in de behandeling van triggerpoints met dry needling en heeft uitleg gegeven over deze behandeling op onze Themamiddag Mindfulness en meer op 22 juni 2019.

Artikelen in het RSI-Magazine over dry needling

Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een veelomvattende, op maat gemaakte therapie, die gericht is op het dagelijks leven. De ergotherapeut helpt met het leren, herstellen en behouden van het functioneren op allerlei levensgebieden, zoals zelfzorg, familie, werk, vrijetijdsbesteding en andere aspecten die de cliënt belangrijk vindt.

Hoe werkt ergotherapie?

Samen met de hulpvrager worden de dagelijkse problemen in kaart gebracht. Hier worden op verschillende vlakken oplossingen voor gezocht, zoals aanpassingen in en om het huis of het werk, hulp uit de sociale omgeving, revalidatie, geestelijke gezondheid, of een minder belastende houding aanleren.

Inspelen op de persoonlijke wensen en vergroten van de zelfredzaamheid van de cliënt staat hierbij voorop. Zo nodig wordt ook de omgeving – familie, collega’s, mantelzorgers – bij de behandeling betrokken.

Wanneer heeft ergotherapie zin?

Wanneer RSI op meerdere levensgebieden een rol speelt, kan ergotherapie helpen om daar aan te werken. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen en aanvragen van aanpassingen thuis en op het werk, omgaan met stress in de privé-omgeving, de dagelijkse activiteiten anders verdelen, of het aanleren van een gezondere houding.

Maar de ergotherapeut kan ook helpen om de gevolgen van RSI voor anderen inzichtelijk te maken, zodat bij familieleden of collega’s meer begrip ontstaat; of helpen bij het kiezen van een passend hulpmiddel uit het overweldigende aanbod.

Wat je nog meer moet weten over ergotherapie

De huisarts kan verwijzen naar de ergotherapeut, maar dit is niet vereist: via de regeling DTE (Directe Toegang Ergotherapie) komt de behandeling bij veel – maar niet alle! – verzekeraars ook zonder tussenkomst van de huisarts in aanmerking voor vergoeding.

Toch verdient een verwijzing van huisarts of andere zorgverlener altijd de voorkeur, omdat je anders een screening van circa 15 minuten moet doorlopen die plaatsvindt tijdens de vergoede uren.

Kosten en vergoeding

Vanuit de basisverzekering wordt 10 uur ergotherapie per jaar vergoed. Dit valt onder het eigen risico. Extra uren worden door een aantal zorgverzekeraars vergoed via een aanvullende verzekering, maar dit geldt lang niet voor elke verzekeraar.

Eventueel zijn er bijkomende kosten voor oplossingen die voortvloeien uit ergotherapie, zoals aanpassingen of hulpmiddelen waarvoor een eigen bijdrage nodig is of die niet voor vergoeding in aanmerking komen. De keuze voor zulke hulpmiddelen wordt doorgaans in goed overleg met de ergotherapeut gemaakt.

Meer informatie/bronnen

Facetdenervatie

Wat is facetdenervatie?

Facetdenervatie is een vorm van pijnbestrijding. Het is een zenuwblokkade die chronische pijn (tijdelijk) kan uitschakelen. Facetdenervatie is een dagbehandeling en na de behandeling lig je nog een tijdje in een ziekenhuisbed. Als alles goed gaat mag je daarna naar huis.

Wanneer heeft facetdenervatie zin?

Als je altijd pijn hebt die je belemmert in je dagelijkse leven en waarvoor andere behandelingen of medicijnen onvoldoende of niet helpen, dan kan een facetdenervatie zin hebben. Zonder pijn kun je voorzichtig weer wat conditie opbouwen en proberen te behouden.

Hoe krijg je een facetdenervatie?

Denk je dat deze behandeling iets voor jou is, vraag dan je huisarts om een verwijzing voor een pijnpoli. Daar bekijken ze of deze behandeling voor jou zin heeft.

Vergoeding zorgverzekering

Een facetdenervatie op nek- en borstwervelniveau werd in 2016 vergoed door de zorgverzekering. Je betaalt maximaal je eigen risico: € 385,- of hoger als je daarvoor hebt gekozen.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van anesthesioloog en pijnspecialist Dr. A.C.M. Vervest of van de DC Klinieken Roermond.

Artikelen in het RSI-Magazine over facetdenervatie

Feldenkrais

Wat is Feldenkrais?

Feldenkrais is mindfull bewegen: je leert met aandacht te gaan staan, zitten, wandelen, rennen en veel meer. Je ervaart wat bewust bewegen doet met je lichaam en geest en hoe je je elke dag goed kunt voelen. De lessen zijn individueel of in groepsverband.

Wanneer heeft Feldenkrais zin?

Iedereen ontwikkelt een eigen manier van zitten, staan en bewegen en soms ontstaan er ongemerkt verkeerde gewoontes. Als je je bewust bent van wat deze verkeerde gewoontes met je lichaam doen, dan leer je ze aanpassen, zodat klachten verminderen of verdwijnen.

Hoe werkt Feldenkrais?

Feldenkrais schrijft geen bepaalde houding voor, maar het is een proces, waarin je leert welke houding het beste bij jou past en waarmee jij kunt functioneren zonder moeite en pijn. Feldenkrais stimuleert en vergroot je inzicht en bewustwording van het op een juiste manier gebruiken van je lichaam.

Vergoeding zorgverzekering

Feldenkrais wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het valt onder alternatieve therapieën en het hangt van je aanvullende verzekering af of je zorgverzekering de behandelingen vergoedt.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Feldenkrais Vereniging. Je kunt ook bellen via  telefoonnummer 026-3790378, of e-mailen naar info@feldenkrais.nl.

Artikelen in het RSI-Magazine over Feldenkrais

Fysiotherapie

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie richt zich op het behandelen van verschillende klachten of pijn bij bewegen, variërend van pijn in de rug of nek tot pijn die het gevolg is van een trauma. De fysiotherapeut helpt bij het herstel en de bevordering van een gezonde levensstijl en kwaliteit van leven.

Hoe werkt fysiotherapie?

De fysiotherapeut brengt de klachten in beeld. Op basis hiervan wordt een behandelplan ontwikkeld, dat uit verschillende aspecten kan bestaan; onder meer oefeningen, hulpmiddelen, fitness- en andere gezondheidsprogramma’s behoren tot de mogelijkheden.

Wanneer heeft fysiotherapie zin?

Fysiotherapie kan dienen als enige of aanvullende behandeling voor het verhelpen van klachten en belemmeringen, waaronder een frozen shoulder, nekklachten, polsklachten, een tennisarm of –elleboog en meer. Fysiotherapie is gericht op zowel de klachten als de oorzaken. Elke behandeling is op maat gemaakt.

Wat je nog meer moet weten over fysiotherapie

Onder de term fysiotherapie vallen ook veel specialistische vormen, zoals psychosomatische fysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie en andere varianten. Lees de beschrijvingen van deze behandelingen onder het uitklapmenu met de beginletter.

Let ook op zorgverzekeraars die een behandelindex hanteren; zij kunnen fysiotherapeuten erop afrekenen als die het landelijk gemiddelde aantal behandelingen voor een specifieke klacht overschrijden. Dit is niet altijd in het belang van de therapeut of de patiënt.

Een bedrijfs- of arbeidsfysiotherapeut is gespecialiseerd in werkgerelateerde klachten en adviseert bedrijven en werknemers.

In België wordt een fysiotherapeut een kinesist genoemd.

Kosten en vergoeding

Fysiotherapeuten mogen zelf hun tarieven bepalen. Een sessie van een half uur kost over het algemeen rond de € 30,-. Op een frozen shoulder na, behoren RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed.

Meer informatie/bronnen

De Fysiotherapeut is de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Hier is onder andere meer informatie te vinden over verschillende vormen van fysiotherapie en de aandoeningen die ermee behandeld kunnen worden. Ook bieden ze overzicht van aanbevolen zorgpolissen voor vergoeding van fysiotherapie.

In samenwerking met onder andere de RSI-vereniging heeft de KNGF de factsheet Fysiotherapie bij (subacromiale) schouderpijn opgesteld.

Artikelen in het RSI-Magazine over fysiotherapie

Fysiotherapie – psychosomatische

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is gericht op aspecifieke bewegingsklachten. Dit zijn lichamelijke klachten waar geen directe oorzaak voor wordt gevonden, maar die gerelateerd zijn aan psychische of sociale factoren; denk bijvoorbeeld aan stressklachten die chronische pijn in stand houden.

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

De psychosomatisch fysiotherapeut zal met een vraaggesprek de klachten en mogelijke oorzaken in beeld brengen. Daarna bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapie, om een gedragsverandering mogelijk te maken en anders om te leren gaan met de oorzaken van de klachten; denk bijvoorbeeld aan werkdruk, trauma’s, ruzies of andere zaken in de privésfeer.

Het doel van de therapie is lichaam en geest met elkaar in balans te brengen, wat betekent dat beiden in de behandeling aan bod komen – bijvoorbeeld door gesprekstherapie of coaching, maar ook ademhalings- en ontspanningstechnieken behoren tot de vele mogelijkheden.

Wanneer heeft psychosomatische fysiotherapie zin?

Psychosomatische fysiotherapie kan zinvol zijn als er geen directe lichamelijke oorzaak te vinden is voor aanhoudende pijn. De behandeling helpt mensen met het vinden van een evenwicht tussen spanning en ontspanning en inzicht in de eigen grenzen op het gebied van belastbaarheid.

Wat je nog meer moet weten over psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie kan zowel lichamelijke als emotionele reacties oproepen die enkele dagen aanhouden. Wellicht verergeren de klachten tijdelijk. Deze reacties zijn normaal.

Kosten en vergoeding

Psychosomatisch fysiotherapeuten mogen zelf hun tarieven bepalen. Een sessie van een half uur kost over het algemeen rond de € 30,- tot € 40,-. Op een frozen shoulder na, behoren RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Meer informatie/bronnen

Artikelen in het RSI-Magazine over psychosomatische fysiotherapie

Graded activity

Wat is Graded activity?

Graded activity is de Engelse benaming van de tijdcontingente benadering, een aanpak binnen de fysiotherapie om mensen langzaam te leren bepaalde bewegingen weer te maken. Deze bewegingen vermijden ze als gevolg van (chronische) pijnklachten.

Omdat bewegingsangst de pijn in stand houdt of verergert, is graded activity erop gericht deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Hoe werkt graded activity?

Bij graded activity wordt de moeilijkheidsgraad van bewegingen stapje voor stapje opgevoerd. De oefeningen die fysiek het lichtst zijn en de minste pijn opleveren, worden het eerst gedaan. Het bewegen en verder opvoeren van de zwaarte staat hierbij centraal, ongeacht de pijn.

Hiermee wordt de tolerantie voor pijn van de cliënt stapsgewijs vergroot, zodat de bewegingen langzaam minder met pijn geassocieerd worden en, als gevolg daarvan, gezonder gedrag mogelijk wordt.

Wanneer heeft graded activity zin?

Graded activity heeft zin voor mensen die bewegingen vermijden als gevolg van chronische pijnklachten – het gaat hierbij nadrukkelijk niet om pijnklachten die veroorzaakt worden door acuut letsel.

Wat je nog meer moet weten over graded activity

Omdat een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit het doorbreken van psychische barrières, is het belangrijk dat de cliënt over genoeg motivatie beschikt om het eigen gedrag te veranderen.

Graded exposure

Een verwante behandeling is graded exposure. Hierbij worden oefeningen gerangschikt op basis van angst in plaats van fysieke moeilijkheid. In 2013 en 2014 schreef Chris voor het RSI-Magazine over deze therapie:

 • Gedachten en emoties. Het blog van Chris over revalidatietherapie, aflevering 3, RSI-Magazine 2014-2, pagina 14
 • Het blog van Chris over revalidatietherapie, Aflevering 2: Pijn, RSI-Magazine 2014-1, pagina 10 en 17
 • Nieuwe blog over RSI-revalidatietherapie, afl. 1: Eindelijk beginnen, RSI-Magazine 2013-2, pagina 6–7
Promotie-onderzoek Marlies den Hollander

Het wetenschappelijke artikel Exposure In Vivo Versus Pain-Contingent Physical Therapy in Complex Regional Pain Syndrome Type I: A Cost-effectiveness Analysis vergelijkt de behandelingen Graded Exposure en fysiotherapie. Marlies den Hollander (Universiteit Maastricht) onderzocht dit voor haar promotie. Graded Exposure blijkt de kwaliteit van leven te verbeteren.

Kosten en vergoeding

Fysiotherapeuten mogen zelf hun tarieven bepalen. Een sessie van een half uur kost over het algemeen rond de € 30,-. Op een frozen shoulder na, behoren RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Aanvullende verzekeringen zijn voor fysiotherapie wel mogelijk.

Meer informatie/bronnen

Enkele fysiotherapiepraktijken leggen op hun website hun graded activity-programma verder uit, zoals FysioTotaal en Fysiotherapie Hofman.

Haptotherapie/haptonomie

Wat is haptotherapie/haptonomie?

Haptonomie gaat ervan uit dat lichamelijke en psychische klachten verband houden met hoe bewust iemand is van het eigen gevoelsleven. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor gevoelservaringen, vooral zogeheten ‘affectieve aanrakingen’.

Denk bijvoorbeeld aan baby’s, die door hun verzorgers aan te raken contact maken. Deze en andere ervaringen worden volgens de haptonomie in het lichaam opgeslagen en beïnvloeden hoe iemand later contact maakt met een ander.

Bij mensen die zich niet bewust zijn van de eigen gevoelens, kunnen lichaam en geest uit balans raken, met klachten tot gevolg.

Hoe werkt haptotherapie/haptonomie?

De haptotherapeut heeft een hbo-opleiding haptotherapie gevolgd, gebaseerd op de leer van de haptonomie.

De behandeling bestaat uit gesprekken en lichamelijke oefeningen, waarbij geleerd wordt te ‘luisteren’ naar het eigen lichaam. Hierbij raakt de therapeut de cliënt aan en wordt er uitgebreid bij stilgestaan wat die daarbij voelt. Zo wordt de balans tussen lichaam en gevoelens hersteld.

Naast de haptotherapeut is er ook de haptonoom: een specialist, zoals een fysio- of ergotherapeut, die een basisopleiding haptonomie heeft gevolgd. Er is dan nog steeds sprake van fysio- of ergotherapie, maar er is meer aandacht voor de balans tussen lichaam en geest die bij haptonomie centraal staat. In andere woorden: er wordt gewerkt ‘op haptonomische basis’.

Wanneer heeft haptotherapie/haptonomie zin?

Door bewuster te worden van het eigen gevoel, worden patronen zichtbaar die voorheen verborgen waren. Onbewuste spanning kan leiden tot bewegingsgedrag dat RSI-klachten veroorzaakt of in stand houdt. Door meer in contact te komen met het eigen gevoel, kan dit doorbroken worden.

Wat je nog meer moet weten over haptotherapie/haptonomie

Er zijn twee beroepsverenigingen voor haptotherapeuten: de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De laatste is een bredere beroepsvereniging voor mensen die werkzaam zijn “in het psychosociale werkveld”.

Kosten en vergoeding

De tarieven voor haptotherapie schommelen zo tussen € 75,- en € 90,- voor een sessie van een uur. De behandeling wordt gerekend tot de alternatieve geneeswijzen en wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Vergoeding is wel mogelijk vanuit verschillende aanvullende verzekeringen, vaak met de eis dat de behandelaar is aangesloten bij een van de twee beroepsverenigingen; soms is ook aansluiting bij een overkoepelende organisatie vereist, zoals het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

Voor vergoeding van een behandeling op haptonomische basis, gelden dezelfde regels als voor het oorspronkelijke specialisme. Kijk voor fysiotherapie op haptonomische basis bijvoorbeeld bij de kosten en vergoedingen voor fysiotherapie.

Meer informatie

Bronnen

Hemon Bewegingsmethode

Wat is de Hemon Bewegingsmethode?

De Hemon Bewegingsmethode is een oefentherapie, gericht op de verbetering van de houding en beweging van het lichaam.

De bewegingsmethode is vernoemd naar de uitvinder, violiste Sedje Hemon. De behandeling is afgestemd op de persoon zelf, omdat klachten en de oplossing ervan individueel zijn. Bij de behandeling wordt gekeken naar het dagelijks patroon in de houding en beweging.

Het doel is om vanuit een ontspannen houding weer ontspannen te bewegen. Door een goede eigen houding aan te nemen kunnen de spieren weer ontspannen.

Hoe werkt de Hemon Bewegingsmethode?

Tijdens de behandeling die uit ongeveer tien tot twaalf lessen bestaat, krijgt je als patiënt oefeningen aangeleerd. Die oefeningen zijn zo dat je ze thuis ook kunt doen.

Het doel van de behandeling is dat de patiënt automatisch de juiste houding en de juiste bewegingen gebruikt. Scherm-, tafel- en stoelhoogte worden afgesteld op hoe de patiënt het meest ontspannen kan zitten en werken.

Wanneer heeft de Hemon Bewegingsmethode nut?

De Hemon Bewegingsmethode kan worden ingezet bij klachten aan arm, nek en schouder. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een verkeerde werkplek, een verkeerde zithouding en repeterende gespannen bewegingen bij het typen.

Wat je nog meer moet weten over de Hemon Bewegingsmethode

De Hemon Bewegingsmethode wordt regelmatig verward met de Cesartherapie. Beide behandelingen zijn gericht op houding en beweging. Bij de Hemon Bewegingsmethode ligt de focus echter alleen op klachten aan nek, schouder en arm.

Kosten en vergoeding

De vergoeding voor de Hemon Bewegingsmethode valt onder de aanvullende verzekering. Door de zorgverzekeraar worden per jaar 6 tot 30 behandelingen vergoed.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt wel een beperkt aantal sessies vergoed vanuit de basisverzekering.

Een behandeling van een half uur kost ongeveer € 40,-.

Meer informatie/bronnen

Wil je meer weten over de Hemon Bewegingsmethode of een afspraak maken? Kijk dan op de volgende websites:

IMS

Wat is IMS?

Bij Intramuscular Stimulation (IMS) worden kleine naaldjes in verschillende punten van spieren geprikt om het zenuwstelsel te stimuleren. Deze behandeling is gericht op zenuwpijn.

Bij zenuwpijn gaat het specifiek over pijn als gevolg van een beschadiging in het zenuwstelsel. Zenuwen geleiden signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Hierdoor ontstaan pijnprikkels die geen functie hebben. Het kan ontstaan door beschadiging van één zenuw, van een bundel zenuwen, van het ruggenmerg of van de hersenen.

Hoe werkt IMS?

Net als bij dry needling wordt er met een kleine acupunctuurnaald in de pijnlijke spieren geprikt. IMS richt zich meer op het vrijmaken van beknelde zenuwen. Er worden groepen spieren aangeprikt om zo de hele regio aan te pakken.

Ook de spieren rondom de wervelkolom worden aangepakt omdat veel klachten ontstaan vanuit de rug. De beknelde zenuwen krijgen dankzij deze behandeling meer ruimte.

Wanneer heeft IMS nut?

IMS kan worden ingezet voor de behandeling van chronische spier- en zenuwpijn. Je kunt daarbij denken aan nekklachten met een daaruit voortvloeiende hoofdpijn, sportblessures of pijnklachten na trauma’s. De doorbloeding en beweeglijkheid kunnen soms vrijwel direct verbeteren dankzij het vrijmaken van beknelde zenuwen tijdens de behandeling.

Wat je nog meer moet weten over IMS

IMS kan tijdens en na de behandeling als pijnlijk worden ervaren. Het is mogelijk dat je jezelf na de behandeling misselijk voelt of wat licht in je hoofd bent. Er kunnen blauwe plekken ontstaan op de behandelde plekken. Deze verdwijnen na een paar dagen weer.

Kosten en vergoeding

Voor een eerste consult betaal je een bedrag van rond de € 95,-. De daaropvolgende consulten zullen tussen de € 40,- en de € 70,- bedragen. Alternatieve geneeswijzen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg altijd eerst je eigen zorgverzekeraar en polis.

Meer informatie

Uit dit onderzoek blijkt dat intramusculair stimulation een positieve uitwerking heeft op de beweeglijkheid van bepaalde lichaamsregio’s.

Artikelen in het RSI-Magazine over IMS

 • Voor Bas Pronk brachten naalden de oplossing: “Blijf vooral zoeken naar een behandeling die werkt”, RSI-Magazine 2017-3, pagina 8-9 (English: Intramuscular Stimulation, Newsletter Australia – Autumn 2018, page 5-6)
 • Moeder en dochter beiden lid van de RSI-vereniging: “Mensen doen soms stomme dingen, dat hoort er gewoon bij”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 18-19
 • Interview Maarten van Essen, pionier IMS “Destijds betekende fase 3 levenslang RSI”, RSI-Magazine 2012-3, pagina 14-16
 • Themadag 10 december 2011, Handvat 2012-1, pagina 27

Kinderfysiotherapie

Waarom een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in kinderen, die door groei en ontwikkeling voortdurend veranderen. Een kinderfysiotherapeut weet welke klachten en aandoeningen daarbij kunnen voorkomen en kan problemen signaleren en behandelen. Een tijdige, juiste behandeling kan erger voorkomen.

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut kan adviezen en oefeningen geven voor de dagelijkse houding en beweging van kinderen in de groei. De kinderfysiotherapeut betrekt ouders/verzorgers en eventueel anderen, zoals leerkrachten, bij de behandeling.

Kosten

Kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderfysiotherapie kost daarom geen extra geld voor kinderen tot 18 jaar, want zij betalen geen eigen risico.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de NVFK of de Fysiotherapeut. Of kijk op deze webpagina van Solvo.

Artikelen in het RSI-Magazine over kinderfysiotherapie

Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De behandeling is gericht op neuromusculoskeletale aandoeningen. Dit zijn aandoeningen die betrekking hebben op het zenuwstelsel, de spieren en het skelet; het gaat dan om pijn bij bewegen en klachten aan gewrichten.

Een groot deel van de aandacht is gericht op de wervelkolom, omdat veel bewegingen daar hun oorsprong vinden. De beweegwijze en bewegingsvrijheid – te veel of te weinig – van de patiënt worden onderzocht, net als de werking van de gewrichten. Ook wordt gekeken of de spieren om de gewrichten heen versterkt kunnen worden.

Hoe werkt manuele therapie?

‘Manueel’ betekent ‘met de hand geleid’. Handgrepen, manuele technieken en therapeutische oefenvormen vormen het behandelprogramma. Dat is erop gericht met bewegingen de gewrichten soepeler en minder pijnlijk te laten worden.

Ook wordt de houding verbeterd en de spierkracht vergroot. Daarnaast kan met het programma de stabiliteit of coördinatie van de patiënt verbeteren.

Wanneer heeft manuele therapie zin?

Manuele therapie kan helpen bij KANS-klachten door meer bewegingsvrijheid te creëren. Hierdoor kan beter een andere houding aangenomen worden, waardoor spieren minder overbelast worden en, als gevolg daarvan, minder geïrriteerd raken.

Wat je nog meer moet weten over manuele therapie

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) treedt gemiddeld na zes behandelingen de gewenste verandering op.

Kosten en vergoeding

Manueel therapeuten mogen zelf hun tarieven bepalen. Een sessie van een half uur kost over het algemeen tussen € 35,- en € 41,-. Op een frozen shoulder na, behoren RSI-/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Meer informatie

Op de website van de NVMT is meer informatie te vinden over manuele therapie en de behandeling bij specifieke klachten.

Artikelen in het RSI-Magazine over manuele therapie

 • Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13

Medische fitness/fysiofitness

Wat is medische fitness/fysiofitness?

Medische fitness is een fitnessprogramma dat op maat gemaakt is en begeleid wordt door een fysiotherapeut of bewegingsspecialist. De trainingen kunnen in groepsverband gevolgd worden. Soms is ook een individuele sessie met een persoonlijke trainer mogelijk. Het programma wordt vaak uitgevoerd in een sportschool.

Hoe werkt medische fitness/fysiofitness?

Na een intake wordt een trainingsprogramma met persoonlijke doelen opgesteld. Afhankelijk van de eigen wensen wordt gebruik gemaakt van de beschikbare apparatuur voor kracht- en conditietraining.

Voor mensen met RSI is de Power Plate een effectief middel. Door op deze trilplaat te gaan staan, neemt het lichaam de trillingen over, waardoor de spieren dertig tot zestig keer per minuut samentrekken en weer ontspannen; dit is meer dan met normale oefeningen te bereiken valt.

Door passief de Power Plate te gebruiken, wordt de doorbloeding verbeterd en pijn gedempt. Met actief gebruik, waarbij meer op de plaat geleund wordt, is het effect spierversterkend.

Wanneer heeft medische fitness/fysiofitness zin?

Medische fitness kan diverse zinvolle resultaten hebben. Het kan zorgen voor een verbeterde conditie en een actieve levensstijl bevorderen.

Bestaande problemen kunnen erdoor verminderen of herstellen, maar ook wordt voorkomen dat klachten weer terugkeren.

Wie beweegangst heeft als gevolg van de pijn, kan die overwinnen en weer stabieler, krachtiger en zelfverzekerder bewegen.

Wat je nog meer moet weten over medische fitness/fysiofitness

Medische-fitnessprogramma’s zijn mogelijk voor alle leeftijden. Bij gebruik van een Power Plate kunnen soms rode armen of jeuk ontstaan. Oefenen met de Power Plate mag alleen onder begeleiding; het is voldoende het apparaat drie keer per week tien minuten te gebruiken.

Kosten en vergoeding

Medische fitness wordt doorgaans niet uit de basisverzekering betaald. Wel is vergoeding via een aanvullende verzekering mogelijk.

Meer informatie/bronnen

Praktijken die gespecialiseerd zijn in medische fitness/fysiofitness, zijn te vinden op Hierhebikpijn.

Op de website van Power Plate is meer informatie te vinden over dit apparaat.

Mensendieck

Wat is Mensendieck?

Mensendieck is een ‘holistische’ oefentherapie: bij houding- en bewegingsklachten wordt gezocht naar oplossingen die bij de specifieke persoon als geheel passen, waarbij vooral naar onderliggende oorzaken van de klachten wordt gekeken.

Hoe werkt Mensendieck?

De therapeut gaat op zoek naar de oorsprong van de klachten en stelt een oefenprogramma op om houding en beweging te verbeteren. Omdat er vrijwel geen gebruik van hulpmiddelen wordt gemaakt, kan het oefenprogramma thuis uitgevoerd worden.

Het doel is om de houding fundamenteel te verbeteren, zodat er in de toekomst ook geen klachten meer ontstaan.

Wanneer heeft Mensendieck zin?

Mensendieck heeft zin als houding en beweging de oorspronkelijke oorzaak zijn van de klachten. Er wordt dus minder aan verlichting van de huidige pijn gedaan en meer aan het voorkomen van toekomstige pijn.

Wat je nog meer moet weten over Mensendieck

Mensendieck wordt vaak in één adem genoemd met Cesartherapie. Bess Mensendieck heeft lesgegeven aan Maria Cesar, die Cesartherapie als variant op Mensendieck heeft ontworpen.

Sommige therapeuten zien dit verschil: bij Mensendieck is het zelf ervaren van de oefeningen belangrijk, terwijl bij Cesar de oefeningen meer door de therapeut gedemonstreerd worden en het ritmische element bij het bewegen belangrijker is. Dat verschil is in de theorie echter vaak belangrijker dan in de praktijk.

Kosten en vergoeding

Een sessie van ruim een half uur in de therapieruimte kost rond de € 30,-; als de therapeut aan huis komt, is dit zo rond de € 40,-. Voor vergoedingen voor oefentherapie vanuit de basisverzekering gelden dezelfde regels als bij fysiotherapie: behalve een frozen shoulder, valt RSI/KANS niet onder de chronische aandoeningen die voor vergoeding in aanmerking komen.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt wel een beperkt aantal sessies vergoed, onafhankelijk van de aandoening. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Meer informatie

Meer informatie over oefentherapieën Cesar en Mensendieck vind je op de website van de  Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Hier vind je ook informatie over vergoedingen en kun je een therapeut in de buurt vinden.

Bronnen

 • Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck

Artikelen in het RSI-Magazine over Mensendieck

 • Vrijwilliger Joke Huisman van de RSI-lijn: “RSI? Ga minder hard werken”, RSI-Magazine 2015-1, pagina 22
 • Phantom Frank: “Het klinkt raar, maar ik heb in de bouw ook een geweldige tijd gehad”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 4-5
 • Moeder en dochter beiden lid van de RSI-vereniging: “Mensen doen soms stomme dingen, dat hoort er gewoon bij”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 18-19
 • Je dromen loslaten: interview met Maaike, RSI-Magazine 2012-3, pagina 4-6

Myofeedback

Wat is myofeedback?

Myofeedback is een vorm van biofeedback; een behandelmethode waarbij lichaamssignalen direct met beeld of geluid aan de patiënt worden teruggekoppeld. Op die manier wordt inzichtelijk welke invloed bijvoorbeeld gedachten of de zithouding hebben op het lichaam. Zo kan de patiënt leren de signalen te herkennen en bewust te controleren.

Myofeedback is specifiek gericht op het meten van de spierspanning. Zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe de spierspanning wordt beïnvloed door bijvoorbeeld stress of een specifieke werkhouding.

Hoe werkt myofeedback?

Bij myofeedback worden de lichaamssignalen gemeten en tegelijk zichtbaar gemaakt op een scherm, of hoorbaar gemaakt met geluid. Op die manier is er een directe koppeling waar te nemen tussen de spieren en de lichaamshouding of gedachten.

Het achterliggende idee is dat er een leereffect ontstaat; op een gegeven moment kan de patiënt zelf herkennen wanneer iets een negatief effect op de spierspanning heeft. De directe feedback is dan niet meer nodig.

Wanneer heeft myofeedback zin?

Bij RSI/KANS kan myofeedback zin hebben om meer inzicht te krijgen in de factoren die de spierspanning beïnvloeden. Op die manier is er meer controle om negatieve invloed te herkennen en bijtijds bij te sturen.

Wat je nog meer moet weten over myofeedback

Myofeedback kan als behandeling op zichzelf staan, of geïntegreerd zijn in fysio- of oefentherapie. Ook is myofeedback in te zetten door een werkgever; sommige therapeuten kunnen de meetinstallatie op locatie neerzetten, om bij te houden hoe het werk de spierspanning van een werknemer beïnvloedt.

Kosten en vergoeding

Als behandeling op zichzelf wordt myofeedback niet vergoed. Wanneer de fysio- of oefentherapeut myofeedback inzet, gelden de vergoedingen voor fysio- of oefentherapie: op een frozen shoulder na, behoren RSI-/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk. Ook kan myofeedback door de werkgever betaald worden.

Meer informatie/bronnen

Artikelen in het RSI-Magazine over myofeedback

 • Gelukkiger en gezonder op het werk: Met Erik Peper en Annette Booiman, RSI-Magazine 2018-1, pagina 12

Omgaan met chronische pijn

Wat is Omgaan met chronische pijn?

Omgaan met chronische pijn is een online cursus die is ontwikkeld door Spierziekten Nederland en het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem. Met de cursus krijgt de deelnemer informatie over chronische pijn en over praktische mogelijkheden om daarmee om te gaan.

De cursist kan zo zelf zorgen voor een betere kwaliteit van leven en beter geïnformeerd stappen naar een behandeling zetten. Bij het samenstellen van de cursus is samengewerkt met ervaringsdeskundigen en pijnspecialisten.

De cursus Omgaan met chronische pijn is niet hetzelfde als de groepscursus Sterk met pijn.

Hoe werkt Omgaan met chronische pijn?

De cursus is te volgen via de website van Pijnpatiënten naar één stem. Na het aanmaken van een account, kan de cursus in eigen tempo gevolgd worden.

Omgaan met chronische pijn bestaat uit drie onderdelen: de soorten pijn en oorzaken, behandelmogelijkheden en hoe zelf de invloed van pijn op het leven te verminderen.

Het materiaal bestaat onder meer uit informatie, adviezen en tips. Ervaringsdeskundigen en professionals komen in filmpjes aan het woord.

Wanneer heeft Omgaan met chronische pijn zin?

Chronische pijn heeft invloed op de kwaliteit van leven en kan zeer beperkend zijn.

Naast de zorg kan ook de pijnpatiënt zelf veel doen om die invloed te verminderen. Door te weten wat chronische pijn precies is, waar je terecht kunt en welke stappen er te zetten zijn voor een behandeling, kan de eigen situatie sterk verbeterd worden.

Wat je nog meer moet weten over Omgaan met chronische pijn

Er zijn twee versies van de cursus. Er is er een specifiek gericht op spierpatiënten. De versie op de website van Pijnpatiënten naar één stem is gericht op iedereen die met chronische pijn te maken heeft. Pijnpatiënten naar één stem heeft een korte samenvatting van de cursus gemaakt.

Kosten en vergoeding

Registratie bij Pijnpatiënten naar één stem en deelname aan de cursus is gratis.

Meer informatie/bronnen

Kijk op de website van Pijnpatiënten naar één stem voor meer informatie over de organisatie. Hier zijn ook andere bruikbare hulpmiddelen te vinden, zoals de pijn-toolkit CHANGE PAIN.

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, die veronderstelt dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed op de gezondheid heeft. Osteopaten zouden in staat zijn om de immobiliteit met hun handen op te sporen en weer beweeglijker te maken.

Osteopathie is bedacht door de Amerikaanse arts Andrew Still. Volgens Still was bij veel ziekten de oorspronkelijke oorzaak te vinden in het mobiliteitsverlies van beenderen of gewrichten. Er wordt op kleine schaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van osteopathie.

Hoe werkt Osteopathie?

Een osteopaat werkt alleen met zijn handen tijdens de behandeling. Alle systemen die van invloed zouden kunnen zijn op de klacht worden behandeld.

Met bepaalde handgrepen probeert de osteopaat een indruk te krijgen van de beweeglijkheid van verschillende organen. Er wordt gezocht naar verkrampingen, verzakkingen of verklevingen van bijvoorbeeld een operatielitteken, omdat deze de oorzaak zouden kunnen zijn van de klacht.

Wanneer heeft osteopathie nut?

Osteopathie kan worden ingezet voor de behandeling van chronische rug- of nekpijn, een whiplash, migraine, of buikpijn door bijvoorbeeld een slechte stoelgang. Ook huilbaby’s of baby’s met darmkrampjes zouden baat hebben bij de behandeling. Er zijn echter nog geen onafhankelijke onderzoeken gedaan die de werking van osteopathie aantonen.

Wat moet je nog meer weten over osteopathie?

Een osteopaat gaat er vanuit dat het lichaam constant in beweging is, zowel bewust als onbewust. Spieren, botten, ingewanden en bloedvaten zijn allemaal in beweging en daarmee ook van elkaar afhankelijk.

Het lichaam is door middel van bindweefsel, zenuwen en bloedvaten met elkaar verbonden. Als de bewegelijkheid ergens in het lichaam is verstoord door stress, ziekte of eetgewoonten kan dit lokaal of op andere plaatsen klachten veroorzaken.

Kosten en vergoeding

Osteopathie wordt vaak vergoed onder de noemer alternatieve geneeswijzen vanuit de aanvullende verzekering. Het eigen risico is hiervoor niet van toepassing. Informeer van te voren bij de zorgverzekeraar om na te gaan of de osteopaat voldoet aan bepaalde voorwaarden die de zorgverzekeraar stelt.

De kosten voor de behandeling zijn tussen de € 85,- en € 95,- per consult. Een consult duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Meer informatie

De behandeling komt alleen in aanmerking voor vergoeding als de behandelaar is aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) of het register dat is gekoppeld aan de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF).

Sommige zorgverzekeraars eisen ook dat de osteopaat in de zorggids van de betreffende verzekeraar is opgenomen.

Bronnen

Artikelen in het RSI-Magazine over osteopathie

 • Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 2), RSI-Magazine 2018-2, pagina 10-14
 • Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18

Physical Sense

Wat is Physical Sense?

De Physical Sense-methode is erop gericht om op een ‘natuurlijke’ manier te bewegen. Hierbij wordt uitgegaan van ‘bewegingsketens’: er is een natuurlijke volgorde en combinatie waarin de spieren worden gebruikt.

Dit kan verstoord worden van buitenaf, omdat een factor in de omgeving ervoor zorgt dat onbewust verkeerd bewegingsgedrag wordt aangeleerd; bijvoorbeeld omdat iemand met een verkeerde houding achter een computer zit.

Met de Physical Sense-methode wordt deze relatie inzichtelijk gemaakt en het natuurlijke bewegingsgedrag weer aangeleerd.

Hoe werkt Physical Sense?

De behandelaar observeert hoe de patiënt beweegt en stelt vast waar de beweging verkeerd gaat. Op basis hiervan worden leerdoelen vastgesteld, beginnend bij de lichaamsonderdelen die het dichtst bij het centrum van het lichaam liggen.

Het doel is dat de patiënt leert de oorzaak van de pijn te begrijpen, de beweging bij te sturen en actie te ondernemen om te zorgen dat de verstorende factor verdwijnt, bijvoorbeeld door een aanpassing in de werkplek.

Wanneer heeft Physical Sense zin?

Physical Sense is gericht op klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. Het enige onderzoek naar de effectiviteit van de methode (Pilotstudie naar effectiviteit Physical Sense Methode bij RSI patiënten), uitgevoerd tussen 2001 en 2003, is gericht op mensen met RSI.

Hoewel van de 181 deelnemers 78 procent sprak van een geslaagde behandeling, is dit slechts een oriënterend onderzoek, waar geen wetenschappelijk onderbouwde conclusies uit mogen worden getrokken. Het voorgenomen vervolgonderzoek lijkt nooit te zijn uitgevoerd.

Wat je nog meer moet weten over Physical Sense

De bedenkers van de methode, Riet Arentsen en Jelle Kapitein, werken zelf niet meer met de methode Physical Sense, maar zeggen die te hebben “geperfectioneerd” met de ChainSpotters-techniek.

Sommige andere praktijken werken nog wel met de Physical Sense-methode.

Ook zijn er praktijken die werken met een soortgelijke benadering onder de naam Bewegingsketentherapie.

Kosten en vergoeding

De Physical Sense-methode kan toegepast worden door een therapeut, bijvoorbeeld een fysio- of oefentherapeut. Vergoeding vindt dan plaats aan de hand van de criteria die een zorgverzekeraar voor die specifieke behandelaren stelt.

Het traject wordt ook in cursusvorm aangeboden; doorgaans wordt dat niet door een verzekeraar vergoed.

Meer informatie/bronnen

 • De bedenkers van de methode werken nu als ChainSpotters.
 • Interfysiek verzorgt cursussen Pijnvrij Bewegen vanuit de Physical Sense-methode en Cesar-therapie.
 • Fysiotherapiepraktijk Jelle Eijzenga biedt een soortgelijke behandeling onder de naam BewegingsKetenTherapie.
 • Physical Solutions verzorgt cursussen volgens de Physical Sense-methode en biedt fysiotherapeuten opleidingsmodules Bewegingsketentherapie.

Artikelen in het RSI-Magazine over Physical Sense

 • Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparen, RSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17
 • 1 naar achteren en 1 naar links (Interfysiek, Hein Halfschepel en Casper Vos), RSI-Magazine 2014-1, pagina 16-17
 • Casper Vos en Hein Halfschepel van Interfysiek: “Iedereen met RSI-klachten is in staat om deze onder controle te krijgen”, RSI-Magazine 2013-1, pagina 14-15

Phystrac tractie

Wat is Phystrac?

De Phystrac is een tractieapparaat dat gebruikt wordt voor de behandeling van carpaletunnelsyndroom. Als je je (nog) niet wilt laten opereren dan kun je je (eerst) laten behandelen met de Phystrac.

Hoe werkt Phystrac?

De Phystrac werkt mechanisch. Je onderarm en elleboog worden vastgezet (gefixeerd).

Een band om de pols, waaraan een gewichtsmechanisme is bevestigd, zorgt voor de tractie – dat wil zeggen dat de band aan je pols trekt.

Structuren, spieren en ligamenten kunnen beter ontspannen en de beknelling van de nervus medianus (die het carpaletunnelsyndroom veroorzaakt) verdwijnt. De Phystrac doseert de tractie nauwkeurig en gecontroleerd.

Wil je dat je klachten na behandeling wegblijven, dan zul je in de toekomst wel stresssituaties moeten vermijden en je (werk-)gewoonten aanpassen. Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van het apparaat.

Wie kan je met Phystrac behandelen?

Wil je behandeld worden met de Phystrac, zoek dan een fysiotherapeut die er een heeft en maak een afspraak. Je hebt geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Zoek wel van te voren uit of en hoeveel je vergoed krijgt van je verzekering.

Meer informatie over Phystrac

Je vindt meer informatie op de website van de leverancier van de Phystrac.

Artikelen in het RSI-Magazine over Phystrac

 • Phystrac: alternatieve behandeling van het carpaal tunnelsyndroom, RSI-Magazine 2016-1, pagina 20-21

Pijnklinieken

Wat is een pijnkliniek?

Een pijnkliniek (of pijncentrum/revalidatiecentrum) is een polikliniek van een ziekenhuis waar mensen met chronische pijn een behandeling krijgen.

Een team van deskundigen zoekt de beste behandeling voor jouw klachten. In dat team zitten bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog, neuroloog, revalidatiearts of anesthesioloog (een arts die pijn bestrijdt).

Welke soorten behandelingen geeft een pijnkliniek?

Revalidatie (multidisciplinaire behandeling)

De behandeling in een pijnkliniek is afgestemd op jouw behoeften. Een team van artsen en behandelaars, waaronder een revalidatiearts, psycholoog, maatschappelijk werker, fysiotherapeut en ergotherapeut bekijkt wat jij nodig hebt.

Kijk voor meer informatie over revalidatie onder de R hieronder.

Leren omgaan met chronische pijn

Als je pijn chronisch is terwijl daar geen medische oorzaak (meer) voor is, dan is dat pijn in je brein. Een psycholoog kan je leren omgaan met deze pijn. We schrijven regelmatig in ons RSI-Magazine over nieuwe inzichten over chronische pijn, bijvoorbeeld in nummer 1 van 2017.

Zenuwblokkade

Een zenuwblokkade schakelt pijn tijdelijk uit. Je kunt dan voorzichtig weer wat conditie opbouwen en daarna proberen te behouden. Een voorbeeld van een zenuwblokkade is facetdenervatie (beschrijving onder de F), uitgevoerd door een anesthesioloog. In ons RSI-magazine van december 2016 staat een ervaringsverhaal met informatie over deze behandeling.

Wil je naar een pijnkliniek?

Wil je naar een pijnkliniek, ga dan naar je huisarts en vraag om een verwijzing. Kijk, via de link bij Meer informatie hieronder, voor een pijnkliniek in jouw buurt.

Kosten

Zoek – voor je met een behandeling begint – uit of de kosten worden vergoed. Sommige behandelingen vallen onder de basisverzekering, voor andere moet je aanvullend verzekerd zijn. Kijk in je verzekeringspolis of bel met je zorgverzekeraar.

Meer informatie

Pijnpatiënten naar één stem heeft een overzicht van pijncentra door het hele land.

Artikelen in het RSI-Magazine over behandelingen in pijnklinieken

 • Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 2), RSI-Magazine 2018-2, pagina 10-14
 • Nieuwe inzichten chronische pijn bieden hoop: Pijn is niet fijn. Een verklaring wel, RSI-Magazine 2017-1, pagina 16-18
 • Facetdenervatie, RSI-Magazine 2016-4, pagina 6-7
 • Wat bepaalt de kans op een goede afloop bij RSI-klachten? RSI-Magazine 2016-1, pagina 12–13
 • Hoe een huiskamergroep uitgroeide tot ware vriendschap, RSI-Magazine 2015-2, pagina 14-15
 • Gedachten en emoties. Het blog van Chris over revalidatietherapie, aflevering 3, RSI-Magazine 2014-2, pagina 14
 • Advies van revalidatiearts Dr. Marjon van Eijsden-Besseling: “Ga Sporten!”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 8-9
 • Het blog van Chris over revalidatietherapie, Aflevering 2: Pijn, RSI-Magazine 2014-1, pagina 10 en 17
 • Nieuwe blog over RSI-revalidatietherapie, afl. 1: Eindelijk beginnen, RSI-Magazine 2013-2, pagina 6–7
 • Interview met Claire: Je kunt heel veel, mits je verder kijkt dan wat je niet kunt, RSI-Magazine 2012-4, pagina 14-15
 • Succesvol interdisciplinair therapieconcept ontwikkeld tegen RSI, Handvat 2012-2, pagina 13

Reiki

Wat is Reiki?

Reiki is een therapie die behoort tot de alternatieve geneeswijzen. De behandelaar brengt via handoplegging de veronderstelde levensenergie op gang, en heft zo energieblokkades op. Bij Reiki worden geest, lichaam en ziel als één geheel gezien. Het woord ‘rei’ staat voor geest of ziel en het woord ‘ki’ betekent levensenergie of kracht.

De Japanner Mikao Usui (1865-1926) is de grondlegger van Reiki. Hij ontwikkelde dit systeem oorspronkelijk als een weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. De werking van Reiki is tot op heden niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe werkt Reiki?

Tijdens de therapie geeft de behandelaar de universele levensenergie aan de ontvanger door. Volgens beoefenaars heeft deze energie een voedende en harmoniserende werking op energiebanen (nadi’s) en energiecentra (chakra’s).

Het doorgeven van de kosmische energie kan zowel met handoplegging als op afstand. De energie zou een positief effect hebben op alle delen van het menselijk lichaam.

Wanneer heeft Reiki nut?

Reiki kan worden ingezet als behandeling bij geestelijke klachten zoals trauma’s, maar ook voor verschillende lichamelijke klachten zoals, nek- en schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn en buikpijn.

Wat je nog meer moet weten over Reiki

Volgens beoefenaars kan Reiki een gunstige werking hebben op fysieke en emotionele klachten en de op gezondheid in het algemeen. Reiki wordt niet door al zijn aanhangers als geneeswijze gezien, eerder als een rustgevende en prettige ervaring zonder direct behandeleffect op ziekten of aandoeningen.

Kosten en vergoeding

Een Reiki behandeling met handoplegging duurt ongeveer 45 minuten en kost gemiddeld € 40,- per behandeling. Zonder handoplegging duurt een behandeling ongeveer twintig minuten en kost gemiddeld € 20,-.

Alternatieve geneeswijzen worden alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Raadpleeg eerst je eigen zorgverzekeraar en polis of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Meer informatie

Er zijn verschillende vormen van Reiki beschikbaar. Een behandeling met reiki is niet altijd geschikt. In het geval van botbreuken, na een hartinfarct of voor of na een operatieve ingreep kun je beter geen behandeling ondergaan. Voor meer informatie: Geneesjewijzer.

Bronnen

Artikelen in het RSI-Magazine over Reiki

Revalidatie

Wat is revalidatie?

De term ‘revalidatie’ wordt voor een breed scala aan behandelingen gebruikt. Centraal staat dat de behandeling is gericht op herstel, bijvoorbeeld na een ongeluk of bij een chronische aandoening.

Afhankelijk van de te verhelpen problemen wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige, meervoudige en complexe revalidatieprogramma’s.

Bij enkelvoudige revalidatieprogramma’s wordt met een fysiotherapeut gewerkt aan één probleem.

Meervoudige of complexe revalidatie vindt plaats bij een medisch specialistisch team in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. De behandeling is multidisciplinair; het team bestaat bijvoorbeeld uit een fysiotherapeut, revalidatiearts en ergotherapeut, maar ook psychologen, maatschappelijk werkers of behandelaars met andere disciplines maken regelmatig deel uit van behandelteams.

Hoe werkt revalidatietherapie?

Er wordt een revalidatieprogramma op maat gemaakt. Het doel hierbij is om te leren gaan met de pijn en beperkingen die de aandoening veroorzaakt, en te leren wat er nog wel mogelijk is. Klachtenvermindering kan daar een gevolg van zijn, maar is niet het hoofddoel.

Chronische pijn ontstaat door een complex geheel van lichamelijke, psychische en sociale factoren, door revalidatieartsen vaak samengevat in het ‘biopsychosociale’ model. Bij chronische pijn is dan ook sprake van meervoudige revalidatie. Doorgaans wordt deze vorm pijnrevalidatie genoemd.

Op onze webpagina Over pijn vind je meer informatie over wat pijn is.

Wanneer heeft revalidatietherapie zin?

Revalidatietherapie heeft zin als de klachten het dagelijks leven ernstig belemmeren.

Wat je nog meer moet weten over revalidatietherapie

Een revalidatietraject vraagt veel van de deelnemer. Het is dan ook belangrijk om gemotiveerd te zijn en actief het programma aan te gaan.

Kosten en vergoeding

Medisch specialistische revalidatie wordt onder voorwaarden vergoed. Een revalidatiearts stelt daarvoor een indicatie. De zorg moet nodig zijn om een handicap te voorkomen, te verminderen of te overwinnen, zodat het mogelijk is zelfstandiger te worden of te blijven.

Het gaat om het voorkomen, verminderen of overwinnen van lichamelijke aandoeningen die het bewegen beperken, of van aandoeningen van de hersenen of het ruggenmerg, waardoor problemen bij communiceren, begrijpen of gedrag ontstaan.

Bij enkelvoudige revalidatie gelden de voorwaarden voor fysiotherapie. Op een frozen shoulder na, behoren RSI-/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

Vervoer

Een revalidatietraject duurt vaak enige tijd. Kun je niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer reizen en is er niemand anders die je kan vervoeren? De zorgverzekeraar vergoedt taxivervoer in een zeer beperkt aantal gevallen waar dit zeker niet onder valt, maar je kunt een beroep doen op de hardheidsclausule.

Meer informatie/bronnen

Revalidatie Nederland biedt een Factsheet Pijnrevalidatie.

Meer over het verschil tussen medisch specialistische en andere vormen van revalidatie vind je in dit artikel van RevalidatieMagazine.

Chris heeft haar ervaringen met revalidatietherapie beschreven in RSI-Magazines in 2013 en 2014. De artikelen staan vermeld in het rijtje hieronder.

Artikelen in het RSI-Magazine over revalidatie

 • Update aspecifieke RSI: Zijn er sinds 2012 nieuwe inzichten ontstaan? RSI-Magazine 2018-1, pagina 20-21
 • Wat bepaalt de kans op een goede afloop bij RSI-klachten? RSI-Magazine 2016-1, pagina 12–13
 • Hoe een huiskamergroep uitgroeide tot ware vriendschap, RSI-Magazine 2015-2, pagina 14-15
 • Gedachten en emoties. Het blog van Chris over revalidatietherapie, aflevering 3, RSI-Magazine 2014-2, pagina 14
 • Advies van revalidatiearts Dr. Marjon van Eijsden-Besseling: “Ga Sporten!”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 8-9
 • Het blog van Chris over revalidatietherapie, Aflevering 2: Pijn, RSI-Magazine 2014-1, pagina 10 en 17
 • Nieuwe blog over RSI-revalidatietherapie, afl. 1: Eindelijk beginnen, RSI-Magazine 2013-2, pagina 6–7
 • Interview met Claire: Je kunt heel veel, mits je verder kijkt dan wat je niet kunt, RSI-Magazine 2012-4, pagina 14-15
 • Succesvol interdisciplinair therapieconcept ontwikkeld tegen RSI, Handvat 2012-2, pagina 13

Sam

Wat is Sam?

Sam is een apparaat waarmee je kunt masseren en acupunctuur toepassen zonder naalden. Dat laatste heet ook wel Tuina massage of Chinese massage. In China is dat heel gewoon en daar komt Sam dan ook vandaan. De massage van Sam ontspant en verbetert je welzijn. Sam heeft een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Hoe werkt Sam?

Sam heeft (verschillende soorten) elektroden, die met snoeren aan het apparaat gekoppeld worden. Het apparaat zelf koppel je aan het stroomnet. Als je pijn hebt, dan zet je de elektroden op de pijnlijke plek.

Je kiest een massageprogramma (met of zonder acupunctuurprogramma) en regelt de kracht van de massage en/of het acupunctuurprogramma. Dit kun je gedurende de behandeling bijstellen. Vaak zijn die pijnlijke plekken triggerpoints: harde knobbels in spieren, die zeer pijnlijk zijn als je erop drukt.

Door de massage met Sam verdwijnen de triggerpoints, de doorbloeding herstelt en afvalstoffen kunnen weer worden afgevoerd. De pijn vermindert, of verdwijnt helemaal.

Je kunt Sam op ieder moment van de dag gebruiken, zo vaak en zolang als je wilt en alle gezinsleden kunnen het apparaat gebruiken. De elektroden en snoeren gaan heel lang mee en hoeven niet steeds vervangen te worden. Je kunt Sam ook gebruiken voor bijvoorbeeld rugklachten of spierpijn na inspanning.

Kosten

Sam kost € 189,-. Leden van de RSI-vereniging krijgen 10% korting op de aanschafprijs.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Suntown Europe.

Wil je Sam proberen?

Het is inmiddels traditie dat Sam ook naar de ALV en themadag eind februari/begin maart komt. Daar kun je proberen of Sam voor jou goed werkt en of je het prettig vindt. Bijna iedereen is erg enthousiast over Sam! Kijk onder Laatste nieuws voor informatie over nieuwe themadagen en of Sam daar ook aanwezig is.

Artikelen in het RSI-Magazine over Sam

Shiatsu-massage

Wat is Shiatsu-massage?

Shiatsu is een alternatieve geneeswijze, afkomstig uit de traditionele Japanse geneeskunst. De energiebalans wordt door aanrakingen, oftewel massage, weer hersteld. De oudste sporen van Shiatsu zijn overigens in China gevonden. Er zijn dan ook veel overeenkomsten met de filosofie van acupunctuur.

Hoe werkt Shiatsu-massage?

Behandelaars gaan uit van meridianen: energiebanen van het lichaam. Deze zijn volgens hen allemaal met een orgaan verbonden. Door op specifieke punten te masseren, behandelt de Shiatsu-therapeut de bijbehorende organen en de bloed- en zenuwbanen die er dichtbij liggen. Als spieren en pezen vastzitten, worden deze ook losgemaakt.

Wanneer heeft Shiatsu-massage zin?

Door spieren te masseren, worden ze weer ontspannen. Sommige therapeuten leggen daarbij ook de link tussen RSI en spierknopen, wat overeenkomsten vertoont met een handmatige triggerpointbehandeling. Shiatsu-therapeuten zeggen met de massage in het algemeen het herstel van het lichaam te bevorderen.

Daarnaast levert het geestelijke en lichamelijke rust op, wat helpt bij het verder voorkomen van RSI-klachten.

Wat je nog meer moet weten over Shiatsu-massage

Vaak maakt de behandeling deel uit van een groter geheel. Zo combineren therapeuten regelmatig de Shiatsu-massage met voedingsadvies en met advies voor het doen van oefeningen.

Kosten en vergoeding

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt Shiatsutherapie als alternatieve geneeswijze via aanvullende verzekeringen. Kijk voor een overzicht op Zorgwijzer.

Meer informatie/bronnen

In het RSI-Magazine 2016-1 hebben we geschreven over de afstudeerscriptie van drie Shiatsu-therapeuten. Het artikel staat hieronder vermeld bij Artikelen in het RSI-Magazine over Shiatsu.

Behandelaars zijn te vinden op de website van de beroepsvereniging Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de natuurlijke geneeskunst.

Er zijn verschillende stijlen Shiatsu-massage, zoals ‘mechanisch’ of ‘Nippon’. Een overzicht is te vinden op Shiatsu-Stijlen.

Artikelen in het RSI-Magazine over Shiatsu

Sterk met pijn

Wat is Sterk met pijn?

De cursus Sterk met pijn is een laagdrempelige groepscursus die je leert om beter om te gaan met chronische pijn.

De groepscursus Sterk met pijn is niet hetzelfde als de cursus Omgaan met chronische pijn.

 

Hoe werkt Sterk met pijn?

In de cursus leer je naar je eigen mogelijkheden te kijken en hoe je daarmee beter met je pijn kunt omgaan. Je moet het zelf doen, maar je kunt elkaar wel stimuleren.

Wanneer heeft Sterk met pijn zin?

Chronische pijn kan je kwaliteit van leven verslechteren. Als je weet hoe je dat zelf kunt beïnvloeden, kan je leven een stuk aangenamer worden.

Wat je nog meer moet weten over Sterk met pijn

De cursus wordt gegeven door ervaringsdeskundigen, die daarvoor een aanvullende opleiding hebben gevolgd.

Als je lid bent van een patiëntenvereniging die aangesloten is bij het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem, kun je meedoen aan de cursus (de RSI-vereniging is aangesloten bij dit samenwerkingsverband). Je kunt je via de website opgeven.

Kosten en vergoeding

De cursus kost € 60,- en sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten. Kijk daarvoor in je polisvoorwaarden.

Meer informatie/bronnen

Kijk op de website van Pijnpatiënten naar één stem voor meer informatie over de organisatie. Hier zijn ook andere bruikbare hulpmiddelen te vinden, zoals de pijn-toolkit CHANGE PAIN.

Lees onze blog over de cursus in Friesland die vanaf september 2019 in Leeuwarden wordt gegeven.

Tip

In het najaar gaan door het hele land nieuwe cursussen van start. Op de website vind je de cursusplaatsen en data. Geef je snel op, want vol = vol!

TENS

Cefar Primo Pro, een TENS-apparaatWat is TENS?

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Hierbij wordt met elektrische signalen op lage of hoge frequenties de huid gestimuleerd. Onderhuids, oftewel ‘transcutaan’, prikkelt dit de zenuwen en verbetert het de doorbloeding van het spierweefsel. TENS blijkt voornamelijk de pijn te verminderen als dit wordt toegepast op pijngebieden.

Hoe werkt TENS?

Na instructie en proefinstelling door de behandelaar, meestal een fysiotherapeut, krijgt de patiënt een TENS-apparaat in bruikleen mee naar huis; dit is klein, draagbaar en werkt op (oplaadbare) batterijen. Op het apparaat worden elektrodes aangesloten, die met plakkers op de pijnlijke plekken worden geplakt.

 

De gebruiker kiest zelf een programma, tijd en sterkte van de elektrische signalen. Dit doet overigens geen pijn. Het apparaat kan de hele dag gedragen worden, of afgekoppeld worden; de plakkers en snoeren blijven overdag zitten, om die er ’s avonds af te halen.

Wanneer heeft TENS zin?

TENS biedt vooral verlichting van de klachten, maar neemt niet de oorzaak ervan weg. Het is dus vooral behulpzaam in combinatie met andere behandelingen.

Wat je nog meer moet weten over TENS

TENS mag niet gebruikt worden in combinatie met een pacemaker. Ook mogen de elektrodes absoluut niet op de halsslagaders geplaatst worden. Hoewel de huid rood kan zijn na gebruik, gaat dit vanzelf over. Er zijn verder geen bijwerkingen.

Kosten en vergoeding

Als het apparaat deel uitmaakt van een bredere behandeling, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut, gelden daarvoor de vergoedingen voor die specifieke behandelwijze. Voor fysiotherapie behoren bijvoorbeeld, op een frozen shoulder na, RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed. Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk.

TENS via een pijnpoli

Het in bruikleen krijgen van een TENS-apparaat wordt, onder voorwaarden, vergoed vanuit de basisverzekering. Als het TENS-apparaat wordt voorgeschreven door een pijnpoli (anesthesioloog), dan worden de kosten vergoed, ook die van te vervangen elektrodes, snoeren en schoonmaakdoekjes.

Meer informatie/bronnen

 • Corinne is ervaringsdeskundige. Ze vertelt meer over haar ervaring met TENS in haar blog en het vervolg daarop.
 • Een overzicht van diverse apparaten is te vinden op Zorgelooslijf.

Tip

Blijk je allergisch te zijn voor de elektroden, neem dan contact op met de leverancier van het apparaat en de producten die erbij horen. Er zijn verschillende soorten elektroden, ook voor mensen met een allergie.

De leverancier van de afgebeelde Cefar Primo Pro is Eurocept en zij hebben iemand in dienst die kennis heeft van de verschillende soorten elektroden; zij kan je helpen om een soort te vinden waar jij geen bijwerkingen van krijgt.

Artikelen in het RSI-Magazine over TENS

 • Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13

Traditionele Chinese geneeskunde (TCG/TCM)

Wat is traditionele Chinese geneeskunde?

Traditionele Chinese geneeskunde, afgekort als TCG of in het Engels TCM (Traditional Chinese medicine), is een verzamelterm voor de eeuwenoude filosofie achter de Chinese natuurgeneeskunde. Hieronder vallen tal van behandelmethoden, zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur en tai chi.

Hoe werkt traditionele Chinese geneeskunde?

Volgens de filosofie is het menselijk lichaam, hoewel kleiner, fundamenteel hetzelfde als het totale universum en er volledig mee verbonden.

Gezondheid wordt ondersteund door harmonie tussen twee tegengestelde krachten die elkaar aanvullen: yin en yang. Als deze uit balans zijn, ontstaat ziekte.

Daarnaast symboliseren de vijf elementen vuur, aarde, water, hout en metaal alle fenomenen, inclusief de menselijke levensfasen. Ook de invloed van ziekte wordt door deze elementen gesymboliseerd.

Een ander fundamenteel concept is de vitale levenskracht ‘qi’ of ‘chi’. Met geneeskrachtige kruiden, verwerkt in onder meer thee of capsules, wordt een verstoring in de balans verholpen.

Wanneer heeft traditionele Chinese geneeskunde zin?

Behandelingen zijn holistisch en erop gericht het evenwicht van mensen te herstellen. Op deze wijze wordt chronische pijn ook behandeld. Traditionele Chinese geneeskunde kan een aanvulling zijn op reguliere geneeskunde.

Wat je nog meer moet weten over traditionele Chinese geneeskunde

De effectiviteit van traditionele Chinese geneeskunde is vanuit Westers perspectief moeilijk te onderzoeken, omdat een aantal aannames fundamenteel verschillen. Er is dus weinig wetenschappelijke onderbouwing van de complete filosofie te vinden. Wel wordt onderzoek gedaan naar specifieke behandelwijzen, zoals naar acupunctuur.

Kosten en vergoeding

Behandelmethoden die gebaseerd zijn op traditionele Chinese geneeskunde, worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Wel zijn er diverse aanvullende verzekeringen die behandelingen vergoeden als alternatieve geneeswijzen. Hierbij worden wel vaak aanvullende eisen gesteld, zoals een behandelaar die is aangesloten bij een beroepsvereniging. Kijk voor een overzicht van vergoedingen op ZorgWijzer.

Meer informatie/bronnen

Er zijn twee beroepsverenigingen voor Chinese geneeswijzen. NVTCG Zhong, de Nederlandse vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde, verenigt therapeuten met een afgeronde hbo-opleiding TCG. Yi, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Chinese Geneeswijzen (NBCG) is in het bijzonder gericht op therapeuten die hun opleiding in China hebben gedaan.

Triggerpoint-therapie

Wat is triggerpoint-therapie?

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren, ook wel spierknopen genoemd. Dit zijn heel kleine spierverkrampingen.

Ze kunnen ontstaan door overbelasting, maar ook door beschadiging, zoals een ongeluk. Sommige triggerpoints doen alleen pijn als ze aangeraakt worden, andere veroorzaken ook uitstralende pijn naar andere plekken in het lichaam.

Triggerpoint-therapie bestaat uit het uitoefenen van druk op de verkrampingen, zodat die ontspannen, en wordt meestal toegepast door de fysiotherapeut.

Hoe werkt triggerpoint-therapie?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden.

Met dry needling (zie onder D voor beschrijving) wordt een lange, dunne naald ingebracht, om de spierknoop aan te raken en zo te laten ontspannen. Een therapeut kan er ook voor kiezen dit met de hand te doen. Soms kan geleerd worden ze zelf te masseren.

Daarnaast is wellicht een psychische benadering van toepassing, omdat bijvoorbeeld stress en perfectionisme invloed hebben op de spierspanning en doorbloeding; zo dragen psychische oorzaken bij aan het ontstaan van triggerpoints.

Wanneer heeft triggerpoint-therapie zin?

De therapie kan op zichzelf staan, maar dit is afhankelijk van de oorzaak van de triggerpoints. Als psychische oorzaken of een slechte houding steeds opnieuw triggerpoints blijven veroorzaken, zullen voor structurele verbetering deze factoren ook behandeld moeten worden.

Wat je nog meer moet weten over triggerpoint-therapie

Er bestaat enige controverse rondom het wetenschappelijk bewijs voor triggerpoints. Dit heeft niet zozeer te maken met het bewijs dat deze pijnlijke plekken bestaan, maar meer met de aard van deze plekken: hoe ze precies ontstaan en wat ze precies zijn. Dit zegt dus niets over het effect van de behandeling.

Kosten en vergoeding

Wanneer een triggerpointbehandeling wordt toegepast door een fysiotherapeut, zijn vergoedingen voor fysiotherapie van toepassing. Op een frozen shoulder na, behoren RSI/KANS-klachten niet tot de chronische aandoeningen die voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, wordt onafhankelijk van de aandoening wel een beperkt aantal sessies vergoed.

Vergoeding voor een aantal behandelingen is via aanvullende verzekeringen wel mogelijk. Triggerpointbehandelingen worden door sommige zorgverzekeraars via aanvullende verzekeringen ook vergoed als alternatieve of complementaire geneeswijze.

Meer informatie/bronnen

 • Carel Bron heeft een proefschrift geschreven over triggerpoints. Het artikel daarover staat hieronder vermeld bij Artikelen in het RSI-Magazine over triggerpoints.
 • Drie fysiotherapeuten vertellen meer over triggerpoints op Triggerpointtherapie Nederland.
 • Voormalig massagetherapeut Paul Ingraham houdt de controverse en diverse ontwikkelingen rond triggerpoints bij op een helder geschreven, goed gedocumenteerde en regelmatig bijgewerkte website Trigger Point Doubts.
 • Op onze webpagina Triggerpoints vind je meer uitleg over wat triggerpoints zijn.

Artikelen in het RSI-Magazine over triggerpoints

Vitaly med Flexi

Vitaly med Flexi massageapparaatWat is de Vitaly med Flexi?

De Vitaly med Flexi is een Shiatsu massagekussen met infraroodfunctie.

Hoe werkt de Vitaly med Flexi?

De werking van de Vitaly med Flexi is gebaseerd op Shiatsumassage. De Vitaly med Flexi heeft 4 massageknoppen, 2 massagesnelheden en je kunt de draairichting instellen (naar beneden of naar boven). De infraroodfunctie kun je in- of uitschakelen. Je masseert je spieren los en verbetert de bloedsomloop.

 

Wanneer heeft het zin om de Vitaly med Flexi te gebruiken?

Heb je last van spierpijn, gespannen of stijve spieren, stress en overbelasting? Dan kan de Vitaly med Flexi helpen.

Kosten en vergoeding

De Vitaly med Flexi kost € 229 (juni 2019), maar wordt niet vergoed door je zorgverzekering.

Meer informatie

Kijk voor  meer informatie op de website van Invitalis.

Zelfmanagement

Wat is zelfmanagement?

Zelfmanagement houdt in dat de patiënt in het dagelijks leven om leert gaan met alles dat hoort bij het leven met een chronische aandoening.

Het is een begrip dat verschillende vormen kent. Zo kan de zorgprofessional hier bij een behandeling de aandacht op richten, of de patiënt volgt zelf een cursus over het onderwerp.

Het gaat bij zelfmanagement om het aanmeten van een leefstijl die de klachten voorkomt of vermindert. Hier worden anderen bij betrokken, bijvoorbeeld door leren hulp te vragen. Ook eHealth – ICT-oplossingen die de gezondheid bevorderen – speelt hierbij een rol.

Hoewel er een specifieke zelfmanagement-training is ontwikkeld voor werknemers met RSI- of KANS-klachten, GRIP op KANS, is deelname hieraan in de praktijk nog niet mogelijk.

Hoe werkt zelfmanagement?

RSI- of KANS-klachten hebben meer oorzaken. Die zijn fysiek, zoals een verkeerde houding, maar ook psychosociaal; bijvoorbeeld als iemand door perfectionisme snel stress op het werk ervaart, of geen grenzen aan kan geven en daarom te veel hooi op de vork neemt.

Met zelfmanagement, zoals het GRIP op KANS-programma, leert de deelnemer meer inzicht in deze factoren te krijgen en ze aan te pakken. Hierdoor komt er meer grip op de eigen situatie.

Met eHealth-oplossingen kunnen deelnemers informatie vinden over de klachten en tips en oefeningen om die te verminderen. Zo ‘behandelt’ de deelnemer zichzelf.

Wanneer heeft zelfmanagement zin?

Hoewel er bij chronische klachten op het gebied van behandeling en ondersteuning veel mogelijk is, is er maar één persoon die altijd zicht heeft op de situatie bij RSI of KANS: de patiënt zelf.

Door de eigen situatie goed te leren ‘managen’, kan het negatieve effect van veel chronische klachten geminimaliseerd worden. Ook kan zo voorkomen worden dat de klachten verergeren en wordt de afhankelijkheid van behandelaars verminderd.

Wat je nog meer moet weten over zelfmanagement

Het woord ‘zelfmanagement’ heeft voor sommigen een negatieve bijklank, omdat het wordt gezien als een term die bezuinigingen op de zorg moet verhullen. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk geldige argumenten zijn waarom een zelfmanagement-benadering iemand zou kunnen helpen.

Kosten en vergoeding

GRIP op KANS, het enige op RSI- of KANS-klachten gerichte zelfmanagement-programma, is momenteel nog niet te volgen. Een van de redenen hiervan is dat het voor zorgverzekeraars lastig te vergoeden is.

Sommige verzekeraars vergoeden via aanvullende verzekeringen zelfmanagement-trainingen; dit kan echter voor een beperkt aantal specifieke aandoeningen gelden, of bij een chronische aandoening in het algemeen.

Meer informatie/bronnen

• In ons ledenblad hebben we diverse malen aandacht besteed aan zelfmanagement. De artikelen staan hieronder vermeld bij Artikelen in het RSI-Magazine over zelfmanagement.
• De website Beter Werken geeft een overzicht van online-zelfmanagementprogramma’s, waaronder een aantal gericht op chronische aandoeningen. Beter Werken biedt ook een factsheet over de kwaliteit en kenmerken van de programma’s.

Het GRIP op KANS-programma heeft een eigen website.

Artikelen in het RSI-Magazine over zelfmanagement

Overzicht alle artikelen RSI-Magazine over Behandelingen A-Z

In ons RSI-Magazine schrijven we ook over dit onderwerp. We hebben de artikelen voor je op een rij gezet.

 • Acupunctuur, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18
 • Acupunctuur, Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13
 • Acupunctuur, Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparen, RSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17
 • Aerobics, Tai chi versus aerobics. Wat werkt beter bij chronische pijn? RSI-Magazine 2018-2, pagina 7
 • Alexandertechniek, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18
 • Biofeedback, Gelukkiger en gezonder op het werk: Met Erik Peper en Annette Booiman, RSI-Magazine 2018-1, pagina 12
 • Body Stress Release, Persoonlijke ervaring met Body Stress, Handvat 2011-1, pagina 24-25
 • Cesartherapie, Zit jij al met Pit? RSI-Magazine 2016-3, pagina 12-13
 • Chinese massage, Uitgeprobeerd: Sam, RSI-Magazine 2015-2, pagina 7
 • Chiropraxie, Ziek door muziek? RSI-Magazine 2013-1, pagina 17
 • Coaching, Voor jezelf opkomen zonder ‘hard’ te zijn, RSI-Magazine 2018-1, pagina 19
 • Coaching, Van uitstel komt …, RSI-Magazine 2017-4, pagina 18
 • Coaching, RSI: ineens ontslagen, RSI-Magazine 2017-3, pagina 18
 • Coaching, Student in Zuid-Afrika, RSI-Magazine 2017-2, pagina 11
 • Coaching, Help, mijn kind heeft RSI! RSI-Magazine 2017-1, pagina 6
 • Cognitieve gedragstherapie, Update aspecifieke RSI: Zijn er sinds 2012 nieuwe inzichten ontstaan? RSI-Magazine 2018-1, pagina 20-21
 • Cognitieve gedragstherapie, Positieve gezondheid: Een andere blik op wat het betekent gezond te zijn, RSI-Magazine 2017-1, pagina 11
 • Cognitieve gedragstherapie, Aandacht voor 2,2 miljoen Nederlanders met chronische pijn, De Week van de Pijn, Omgaan met chronische pijn (online cursus), RSI-Magazine 2016-3, pagina 7
 • Cognitieve gedragstherapie, Hoe een huiskamergroep uitgroeide tot ware vriendschap, RSI-Magazine 2015-2, pagina 14-15
 • Cognitieve gedragstherapie, Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparen, RSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17
 • Cognitieve gedragstherapie, Nieuwe voorzitter Sandra Oudshoff: “Opkomen voor de belangen van mensen met RSI-klachten”, RSI-Magazine 2015-2, pagina 20-21
 • Cognitieve gedragstherapie, Laat je hersens kraken: Omgaan met pijn en energie, RSI-Magazine 2014-2, pagina 13
 • Craniosacrale therapie, Moeder en dochter beiden lid van de RSI-vereniging: “Mensen doen soms stomme dingen, dat hoort er gewoon bij”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 18-19
 • Dixhoorn, Van, Ontspanning is de mooiste beweging die je kan maken: Inspannen en ontspannen op de themamiddag Relax! RSI-Magazine 2018-1, pagina 24-27
 • Facetdenervatie, Facetdenervatie, RSI-Magazine 2016-4, pagina 6-7
 • Facetdenervatie, Muis met RSI, RSI-Magazine 2014-2, pagina 6-7
 • Feldenkrais, Gezond studeren in het digitale tijdperk, RSI-Magazine 2018-1, pagina 6
 • Fysiotherapie, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18
 • Fysiotherapie, Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13
 • Fysiotherapie, Wie helpt mij? Spierknopen, RSI-Magazine 2017-2, pagina 6
 • Fysiotherapie, Je moet weten hoe je moet bewegen (Reint Alberts), RSI-Magazine 2015-1, pagina 23
 • Fysiotherapie, Fysiotherapeuten testen studentvrijwilligers: KANS krijgt handen en voeten, RSI-Magazine 2013-1, pagina 6
 • Fysiotherapie, De fysiotherapeut is niet meer wie hij was, RSI-Magazine 2012-4, pagina 18-20
 • Fysiotherapie, RSI voor fysiotherapeuten, RSI-Magazine 2012-4, pagina 26
 • Fysiotherapie, Ondanks haar klachten blijft Vera positief, Handvat 2012-1, pagina 8-9
 • Fysiotherapie – psychosomatische, Waren Kristels klachten eerder te verhelpen? RSI-Magazine 2017-4, pagina 10
 • Fysiotherapie – psychosomatische, Stressmanagement voor beginners (Gideon de Haan), RSI-Magazine 2016-3, pagina 8-9
 • Graded exposure, Gedachten en emoties. Het blog van Chris over revalidatietherapie, aflevering 3, RSI-Magazine 2014-2, pagina 14
 • Graded exposure, Het blog van Chris over revalidatietherapie, Aflevering 2: Pijn, RSI-Magazine 2014-1, pagina 10 en 17
 • Graded exposure, Nieuwe blog over RSI-revalidatietherapie, afl. 1: Eindelijk beginnen, RSI-Magazine 2013-2, pagina 6–7
 • Hypnotherapie, Ontspanning is de mooiste beweging die je kan maken: Inspannen en ontspannen op de themamiddag Relax! RSI-Magazine 2018-1, pagina 24-27
 • IMS, Voor Bas Pronk brachten naalden de oplossing: “Blijf vooral zoeken naar een behandeling die werkt”, RSI-Magazine 2017-3, pagina 8-9
 • IMS, Moeder en dochter beiden lid van de RSI-vereniging: “Mensen doen soms stomme dingen, dat hoort er gewoon bij”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 18-19
 • IMS, Interview Maarten van Essen, pionier IMS “Destijds betekende fase 3 levenslang RSI”, RSI-Magazine 2012-3, pagina 14-16
 • IMS, Themadag 10 december 2011, Handvat 2012-1, pagina 27
 • Kinderfysiotherapie, Help, mijn kind heeft RSI! RSI-Magazine 2017-1, pagina 6
 • Manuele therapie, Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13
 • Mensendieck, Vrijwilliger Joke Huisman van de RSI-lijn: “RSI? Ga minder hard werken”, RSI-Magazine 2015-1, pagina 22
 • Mensendieck, Phantom Frank: “Het klinkt raar, maar ik heb in de bouw ook een geweldige tijd gehad”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 4-5
 • Mensendieck, Moeder en dochter beiden lid van de RSI-vereniging: “Mensen doen soms stomme dingen, dat hoort er gewoon bij”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 18-19
 • Mensendieck, Je dromen loslaten: interview met Maaike, RSI-Magazine 2012-3, pagina 4-6
 • Multidisciplinaire behandeling, Wat bepaalt de kans op een goede afloop bij RSI-klachten? RSI-Magazine 2016-1, pagina 12–13
 • Multidisciplinaire behandeling, Hoe een huiskamergroep uitgroeide tot ware vriendschap, RSI-Magazine 2015-2, pagina 14-15
 • Multidisciplinaire behandeling, Gedachten en emoties. Het blog van Chris over revalidatietherapie, aflevering 3, RSI-Magazine 2014-2, pagina 14
 • Multidisciplinaire behandeling, Advies van revalidatiearts Dr. Marjon van Eijsden-Besseling: “Ga Sporten!”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 8-9
 • Multidisciplinaire behandeling, Het blog van Chris over revalidatietherapie, Aflevering 2: Pijn, RSI-Magazine 2014-1, pagina 10 en 17
 • Multidisciplinaire behandeling, Nieuwe blog over RSI-revalidatietherapie, afl. 1: Eindelijk beginnen, RSI-Magazine 2013-2, pagina 6–7
 • Multidisciplinaire behandeling, Interview met Claire: Je kunt heel veel, mits je verder kijkt dan wat je niet kunt, RSI-Magazine 2012-4, pagina 14-15
 • Multidisciplinaire behandeling, Succesvol interdisciplinair therapieconcept ontwikkeld tegen RSI, Handvat 2012-2, pagina 13
 • Myofeedback, Gelukkiger en gezonder op het werk: Met Erik Peper en Annette Booiman, RSI-Magazine 2018-1, pagina 12
 • Osteopathie, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 2), RSI-Magazine 2018-2, pagina 10-14
 • Osteopathie, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 1), RSI-Magazine 2018-1, pagina 14-18
 • Physical Sense, Mijn zoektocht kan anderen misschien tijd besparen, RSI-Magazine 2015-2, pagina 16-17
 • Physical Sense, 1 naar achteren en 1 naar links (Interfysiek, Hein Halfschepel en Casper Vos), RSI-Magazine 2014-1, pagina 16-17
 • Physical Sense, Casper Vos en Hein Halfschepel van Interfysiek: “Iedereen met RSI-klachten is in staat om deze onder controle te krijgen”, RSI-Magazine 2013-1, pagina 14-15
 • Phystrac, Phystrac: Alternatieve behandeling van het carpaal tunnel syndroom/Mijn ervaring met phystrac (Gideon de Haan), RSI-Magazine 2016-1, pagina 20–21
 • Pijnbestrijding, Facetdenervatie, RSI-Magazine 2016-4, pagina 6-7
 • Pijnbestrijding, Muis met RSI, RSI-Magazine 2014-2, pagina 6-7
 • Pijnkliniek, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 2), RSI-Magazine 2018-2, pagina 10-
 • Psychotherapie, Op stap met de wandelende psycholoog, RSI-Magazine 2018-1, pagina 8-9
 • Recoup, Themadag over diverse behandelmethoden: Met je RSI-arm in de stofzuiger. Een afspraak met Jerrish Jose, RSI-Magazine 2014-1, pagina 20-21
 • Recoup, Deepak Sharan wetenschappelijk onderbouwd? RSI-Magazine 2012-3, pagina 22-23
 • Recoup, Sharan geeft opnieuw lezing op themadag, RSI-Magazine 2012-3, pagina 26
 • Recoup, Veel humor ook in de presentatie van Diederick over zijn ervaringen als patiënt van Sharan, RSI-Magazine 2012-3, pagina 27
 • Recoup, Goed gevuld mini-symposium in Zwolle 2012-06-02, Deepak Sharan, Tai Chi (Judith van Drooge), Handvat 2012-2, pagina 27
 • Recoup, En daar is ‘ie weer: Dr. John E. Sarno “Sceptisch en tegelijk wanhopig genoeg om het een kans te geven”, Handvat 2012-1, pagina 14-16
 • Reiki, Gezond studeren in het digitale tijdperk, RSI-Magazine 2018-1, pagina 6
 • Reiki, Relax! 6: De universele kracht van Reiki, RSI-Magazine 2017-1, pagina 22-23
 • Revalidatie, Update aspecifieke RSI: Zijn er sinds 2012 nieuwe inzichten ontstaan? RSI-Magazine 2018-1, pagina 20-21
 • Revalidatie, Wat bepaalt de kans op een goede afloop bij RSI-klachten? RSI-Magazine 2016-1, pagina 12–13
 • Revalidatie, Hoe een huiskamergroep uitgroeide tot ware vriendschap, RSI-Magazine 2015-2, pagina 14-15
 • Revalidatie, Gedachten en emoties. Het blog van Chris over revalidatietherapie, aflevering 3, RSI-Magazine 2014-2, pagina 14
 • Revalidatie, Advies van revalidatiearts Dr. Marjon van Eijsden-Besseling: “Ga Sporten!”, RSI-Magazine 2014-1, pagina 8-9
 • Revalidatie, Het blog van Chris over revalidatietherapie, Aflevering 2: Pijn, RSI-Magazine 2014-1, pagina 10 en 17
 • Revalidatie, Nieuwe blog over RSI-revalidatietherapie, afl. 1: Eindelijk beginnen, RSI-Magazine 2013-2, pagina 6–7
 • Revalidatie, Interview met Claire: Je kunt heel veel, mits je verder kijkt dan wat je niet kunt, RSI-Magazine 2012-4, pagina 14-15
 • Revalidatie, Succesvol interdisciplinair therapieconcept ontwikkeld tegen RSI, Handvat 2012-2, pagina 13
 • Shiatsu, Wie helpt mij? Spierknopen, RSI-Magazine 2017-2, pagina 6
 • Shiatsu, Shiatsu-therapie, een behandeling die je leven verandert? RSI-Magazine 2016-1, pagina 10-11
 • Sportklimmen, Ik ben van mijn RSI-klachten afgeklommen, RSI-Magazine 2018-2, pagina 5
 • Tai chi, Tai chi versus aerobics. Wat werkt beter bij chronische pijn? RSI-Magazine 2018-2, pagina 7
 • TENS, Wat te doen bij schouderpijn? Waar een sprintje al niet toe kan leiden, RSI-Magazine 2018-1, pagina 13
 • Triggerpoints, Mijn RSI-catastrofe (en hoe ik terug ben geklauterd), Andy Riley (deel 2), RSI-Magazine 2018-2, pagina 10-14
 • Triggerpoints, Wie helpt mij? Spierknopen, RSI-Magazine 2017-2, pagina 6
 • Triggerpoints, Bron maakt een punt bij schouderpijn, Handvat 2011-3, pagina 18-20
 • Tuinamassage, Uitgeprobeerd: Sam, RSI-Magazine 2015-2, pagina 7
 • Vacuümtherapie, Themadag over diverse behandelmethoden: Met je RSI-arm in de stofzuiger. Een afspraak met Jerrish Jose, RSI-Magazine 2014-1, pagina 20-21
 • Zelfmanagement, Is pijn fijn …? Recensie van Pijn & het Brein – De rol van de hersenen bij ‘onverklaarde’ chronische klachten van Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt, RSI-Magazine 2017-1, pagina 10
 • Zelfmanagement, Meer zelfmanagement, minder last van RSI? Nathan Hutting, RSI-Magazine 2016-1, pagina 8-9
 • Zelfmanagement, Grip op KANS, Nathan Hutting, RSI-Magazine 2015-1, pagina 8
 • Zelfmanagement, Zelfmanagement: grip op je klachten, onderzoek N. Hutting, Grip op KANS, RSI-Magazine 2014-2, pagina 20-22
 • Zenuwblokkade, Facetdenervatie, RSI-Magazine 2016-4, pagina 6-7
 • Zenuwblokkade, Muis met RSI, RSI-Magazine 2014-2, pagina 6-7
Back To Top