skip to Main Content

De RSI-vereniging is een landelijke, onafhankelijke vereniging die zich op allerlei fronten inzet voor mensen met RSI. De vereniging geeft voorlichting en informatie over RSI, brengt ‘lotgenoten’ met elkaar in contact en bevordert onderzoek.

Verder voert de vereniging overleg met personen en organisaties die veel met RSI te maken (kunnen) hebben, zoals werkgevers, scholen, universiteiten, onderzoekers en de overheid. Daarnaast wordt informatie uitgewisseld met onderzoekers, artsen, ergonomen en fysiotherapeuten.

De RSI-vereniging is in 1995 opgericht, heeft ongeveer 1.000 leden en wordt geadviseerd door een adviesraad met expertise vanuit diverse invalshoeken.

Het Bestuur is eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen van beleid, de financiële verantwoording aan de leden en de verantwoording aan de subsidieverstrekker. De vereniging kent een platte organisatie, waarbij alle vrijwilligers gevraagd wordt mee te denken over onderwerpen die de vereniging aangaan.

De vereniging bestaat, naast bestuur en vrijwilligers, uit de telefoondienst die de RSI-lijn bemenst en de mediaredactie die verantwoordelijk is voor het RSI-magazine, de inhoud van de website, de e-mailnieuwsbrief en de social media activiteiten van de vereniging.

Momenteel bestaat het bestuur uit de volgende personen:

Functie Naam E-mail
Voorzitter Reint Alberts voorzitter@rsi.meoconcept.nl
Secretaris Vacature postmaster@rsi.meoconcept.nl
Penningmeester Vincent Kopperman bestuur@rsi.meoconcept.nl
Bestuurslid Joke Huisman bestuur@rsi.meoconcept.nl
Bestuurslid Karin Jansen bestuur@rsi.meoconcept.nl

Doel van de Adviesraad is het adviseren van de vereniging vanuit de expertise van de leden van de Adviesraad. Leden van de Adviesraad hebben vanuit hun professionele werkzaamheden te maken met RSI en kunnen daardoor de vereniging onafhankelijk adviseren over bijvoorbeeld wetenschappelijke ontwikkelingen en arbeidsrechtelijke zaken.

De adviesraad bestaat uit de volgende leden:

 • R. Alberts (zelfstandig fysiotherapeut);
 • R. Bindraban (fysiotherapeut, bureau ReAT);
 • M. van Eijsden (revalidatie-arts, Universiteit van Maastricht, met emeritaat);
 • W. Eshuis (onderzoeker, de Burcht (wetenschappelijk bureau vakbeweging) en UvA);
 • A. Feleus (onderzoeker, Hogeschool Rotterdam Kenniscentrum Zorginnovatie);
 • M. Frings-Dresen (hoogleraar arbeidsgebonden aandoeningen, AMC/Coronel/UvA);
 • G. de Haan (fysiotherapeut en mediator, Achilles);
 • N. Hutting (onderzoeker, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen);
 • M. Huysmans (onderzoeker, VUMC);
 • J. Sluiter (hoogleraar medische selectie en werknemersbegeleiding, AMC/UvA);
 • B. van der Velden (beleidsadviseur, FNV Bondgenoten).

Een belangrijke doelstelling van de RSI-vereniging is het bevorderen van lotgenotencontact. Veel mensen met RSI-klachten hebben steun aan andere RSI’ers die weten waar je zoal mee te maken krijgt met deze klachten.

Bij de RSI-lijn kun je terecht voor een luisterend oor.

Daarnaast organiseert de vereniging één of meer keren per jaar op wisselende locaties themadagen rondom een onderwerp dat relevant is voor RSI. Naast presentaties door experts en onderzoekers is op deze middagen ruimte om zelf dingen te ervaren in workshops en om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.

Themamiddag – Mindfulness en meer, 22 juni 2019

De themamiddag Mindfulness een meer is een aanvulling op die van 16 maart, waarop je kennis kunt maken met andere mogelijke therapieën, die deel kunnen uitmaken van een multidisciplinaire behandeling.

ACT & mindfulness

ACT (Acceptance & Commitment Therapy) & mindfulness leert je op een psychofysiologische manier om te gaan met je klachten. Je leert je bewust te worden van jezelf en beter om te gaan met negatieve en positieve signalen. Dat heet mindfulness. Jip Driehuizen laat zien hoe dat moet.

Houding en pijnvrij bewegen

Hein Halfschepel van Interfysiek laat zien hoe je bewegingsgedrag je klachten kan beïnvloeden. In een workshop gaat hij maximaal 10 personen behandelen.

Triggerpoints en dry needling

De derde workshop gaat over triggerpoints en dry needling. Erwin Vermeulen, fysiotherapeut en manueel therapeut legt uit wat triggerpoints zijn en demonstreert hoe je triggerpoints (spierknopen) met dry needling kunt behandelen.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 15 juni via postbus@rsi-vereniging of telefoonnummer 033-2471043.

Themamiddag – Alle puzzelstukjes bij elkaar, 16 maart 2019

Welke behandeling is het beste bij (chronische) RSI-klachten? De multidisciplinaire behandeling kijkt verder dan alleen naar je RSI-klachten. Hoe ga je ermee om? Vermijd je bezigheden uit angst voor pijn? Speelt je perfectionisme misschien ook een rol? Dat kan allemaal invloed hebben, maar je kunt ermee leren omgaan.

Drs. Oerlemans (neuroloog) legt uit wat de Multidisciplinaire richtlijn KANS is en hoe artsen over RSI/het KANS-model denken. Waarom is multidisciplinaire behandeling nodig? In zijn presentatie Klachten Arm, Nek én Schouders kun je alles nalezen.

Vera Baadjou (revalidatiearts) vertelt wat een multidisciplinaire behandeling is. Wie komt ervoor in aanmerking en wat kun je ervan verwachten? De presentatie Wat biedt een revalidatiecentrum iemand met RSI-klachten? gaat over wat Vera Baadjou heeft verteld.

Tussendoor kan iedereen Sam (gebaseerd op Acupunctuur) en Vitalymed flexi (gebaseerd op Shiatsu) proberen.

Uitgebreidere informatie over deze themamiddag lees je in onze blog Al zin in onze themamiddag Alle puzzelstukjes bij elkaar?
In het RSI-Magazine 2019-2 (verschijnt mei/juni) komt een verslag van de ALV en themamiddag. Abonnees krijgen het nummer toegestuurd.

In het Nederlands Dagblad van 16 maart 2019 staat een interview met onze voorzitter, Reint Alberts: RSI bestaat nog wél (pagina 35).

Themamiddag – Relax! 17 maart 2018

Onze themadag in maart 2018 was zeer ontspannen – zeker ´s middags, na de ALV. Maarten van Essen van het Nederlands RSI instituut begeleidt al jaren mensen met RSI-klachten. “Ontspanning is de belangrijkste voorwaarde om van RSI te herstellen”, zegt hij. Welke factoren belemmeren of bevorderen optimale ontspanning bij jou?

Deze middag kon je meer te weten komen over floaten, Zen-“tijdsurfen”, Van Dixhoorn ademtherapie en hypnotherapie. Meer informatie lees je in de flyer.

In ons RSI-Magazine 2018-1, pagina 24-27, kun je het verslag van deze middag lezen.

Thema-avond – Gezond studeren in het digitale tijdperk

Onze thema-avond op 7 november 2017 ging over gezond studeren in het digitale tijdperk. Hoe gebruik je je hardware (botten) en software (spieren en geest) op een gezonde manier als je studeert?

Op deze avond kon je leren hoe je goed voor je lichaam en geest kunt zorgen, zodat de kans op aandoeningen als RSI/KANS kleiner is. In de flyer staat meer informatie over deze thema-avond.

Jip Driehuizen (fysiotherapeut) en Piet van Loon (orthopedisch chirurg) hebben filmpjes gemaakt die je online kunt bekijken:

In ons RSI-Magazine 2018-1, pagina 6, kun je het verslag van deze avond lezen.

Themamiddag – Organiseer RSI uit je leven

Organiseer RSI uit je leven is een interactieve workshop waarin je leert omgaan met je fysieke en psychische grenzen. Perfectionisme, geen nee kunnen zeggen en alles willen – bijvoorbeeld – kunnen positief zijn, maar ook een valkuil als je dat niet in de hand kunt houden. Dat kun je wel leren.

Lees het verslag dat in ons RSI-Magazine is gepubliceerd.

Themamiddag – RSI anno 2017

“Mensen met RSI willen het graag heel goed doen. Dat levert stress op”, zegt Eric Luimee, terwijl hij acupunctuur- en massageapparaat SAM demonstreert op de RSI-themamiddag. “Dan zitten ze zo verkrampt achter hun computer”.

“Iemand die de kantjes er vanaf loopt, krijgt echt geen RSI hoor”. Hij is een van de velen die is opgevallen dat, naast de fysieke, ook de mentale houding van RSI’ers een rol speelt.

Het is de rode draad van de dag: oplossingen moeten ook in het brein worden gezocht.

Lees het verslag dat in ons RSI-Magazine is gepubliceerd.

2017_1_RSI_Magazine_1_mrt_2017_def_zonder-snijtekens.1-1
160416_RSI-mag_3_2016_DEF_internet.13-1

Themamiddag – Spieren maken de mens

Onverwacht schijnt op deze zaterdagmiddag de zon over de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam. Aan de schaduwkant, tegenover de Hermitage, is de bestemming voor vanmiddag: nummer 58.

De ingang is bij de trap aan de voorzijde van het pand, want we moeten in het souterrain zijn. Een briefje bij de deur maakt duidelijk welke bel voor ‘RSI’ bedoeld is: hier vindt de RSI-themamiddag ‘Spieren maken de mens’ plaats.

Bekijk de presentatie van Jip Driehuizen.

Het RSI-Magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt toegestuurd aan alle leden en donateurs. Het Magazine bevat nieuws en achtergronden rondom RSI en alles wat daarmee te maken heeft.

Een onafhankelijke redactie doet verslag van ontwikkelingen in onderzoek naar RSI, de gezondheidszorg rondom RSI, leven met RSI, tips en adviezen, mogelijke behandelingen etcetera. In het Magazine staat ook nieuws van de vereniging, zoals een verkort jaarverslag of een impressie van de ALV.

Alle magazines ouder dan zes maanden kun je downloaden, de meest recente exemplaren zijn alleen voor leden beschikbaar.

RSI-Magazine nummer 2018-1

Word nu lid en ontvang de meest recente uitgaven van het RSI-Magazine!

De RSI-lijn is er voor iedereen die meer wil weten over RSI. De lijn wordt bemand door ervaringsdeskundigen. Dat zijn vrijwilligers die zelf geruime tijd RSI-klachten hebben of in het verleden hebben gehad. Geen dokters, therapeuten of juristen, maar wel mensen met begrip van RSI die je graag op weg helpen.

De vrijwilligers van de RSI-lijn hebben hun eigen ervaringen in het omgaan met RSI op het werk en privé. Denk aan verschillende therapieën, de ziektewet, praktische hulpmiddelen en allerlei handige tips en trucs.

Doordat ze begrijpen hoe het is om RSI te hebben, bieden ze graag een luisterend oor. Ze denken mee, geven advies en helpen oplossingen te vinden. Als je dat wilt, kunnen ze ook een coachende rol vervullen en kun je vaker bij hen terecht.

Dus heb je vragen over bijvoorbeeld preventie, je werkplek, onderzoeken, instanties of behandeling? Ben je op zoek naar handvatten om je dagelijks leven wat gemakkelijker te maken? Wil je je hart luchten? Of wil je gewoon eens praten met iemand die je klachten begrijpt?

Het tarief van de RSI-lijn bedraagt alleen je gebruikelijke belkosten. Dit betekent dat je vanaf je mobiele of vaste telefoon evenveel betaalt als wanneer je naar een vast telefoonnummer belt. Bel de RSI-lijn 24/7 en laat je gegevens achter of geef via de website aan dat je gebeld wilt worden.

Of geef jouw gegevens door via dit formulier:

Je wordt binnen enkele dagen teruggebeld door ervaringsdeskundigen met een luisterend oor en veel tips & tricks.

Wil je buiten deze tijden contact met één van onze medewerkers, of houd je niet zo van bellen? Dan kun je nu ook schrijven. Stuur je bericht naar: rsi-lijn@rsi.meoconcept.nl en je krijgt antwoord van een ervaren RSI´er.

De RSI-e-maillijn is er voor iedereen die meer wil weten over RSI. De lijn wordt bemand door ervaringsdeskundigen. Dat zijn vrijwilligers die zelf geruime tijd RSI-klachten hebben of in het verleden hebben gehad. Geen dokters, therapeuten of juristen, maar wel mensen met begrip van RSI die je graag op weg helpen.

De vrijwilligers van de RSI-lijn hebben hun eigen ervaringen in het omgaan met RSI op het werk en privé. Denk aan verschillende therapieën, de ziektewet, praktische hulpmiddelen en allerlei handige tips en trucs. Doordat ze begrijpen hoe het is om RSI te hebben, bieden ze graag een luisterend oor. Ze denken mee, geven advies en helpen oplossingen te vinden.

Dus heb je vragen over bijvoorbeeld preventie, je werkplek, onderzoeken, instanties of behandeling? Ben je op zoek naar handvatten om je dagelijks leven wat gemakkelijker te maken? Wil je je hart luchten? Dan kun je 24/7 terecht bij de e-maillijn van de RSI-vereniging. Stuur je bericht naar: rsi-lijn@rsi.meoconcept.nl en je krijgt antwoord van een ervaren RSI’ er.

Acht tot tien keer per jaar verschijnt de e-mail-nieuwsbrief van de RSI-vereniging. Hiermee blijf je op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen rondom RSI en gezondheidszorg. Bijvoorbeeld het laatste onderzoek naar RSI, nieuws over zorgkostenvergoedingen, tips voor handige hulpmiddelen, en meer.

De email-nieuwsbrief is een gratis service voor iedereen die persoonlijk of beroepsmatig in RSI geïnteresseerd is. Je kunt je op de nieuwsbrief abonneren. Alle nieuwsbrieven zijn te lezen en/of te downloaden via Nieuws/Archief nieuwsbrieven.

Internationale RSI-dag 2017

In 2017 hebben we samen met Zit met Pit! en de Hogeschool Rotterdam een persbericht uitgebracht over de duur van beeldschermwerk bij scholieren en onze zorgen daarover. Dit was voor ons onderzocht door studenten van de Hogeschool Rotterdam. Dit heeft geleid tot veel media aandacht.

Bekijk het overzicht van persberichten en publicaties in kranten-, radio- en televisieberichten die er het gevolg van waren.

Internationale RSI-dag 2016

 

 

 

De Internationale RSI-dag heeft dit jaar veel media-aandacht opgeleverd. Het twintigjarig jubileum en congres van de vereniging hebben we aangegrepen om een PR-offensief in te zetten.

Te vaak horen we tegenwoordig: “RSI? Maar dat bestaat toch niet meer? Je hoort er nooit meer wat over!”. Terwijl in 2013 nog steeds 11% van de verzuimdagen door RSI werd veroorzaakt, en RSI nog steeds in de top drie van beroepsziekten staat.

Met artikelen in NRC, NRC Next, Telegraaf en Parool, interviews bij BNR Gezond en Omroep Gelderland staat RSI inmiddels landelijk wél weer op de kaart. Bekijk hier het televisie-interview bij Omroep Gelderland met Sandra Oudshoff, voorzitter van de RSI-vereniging, en Nathan Hutting, fysio- en manueel therapeut en onderzoeker bij HAN.

De RSI-vereniging heeft een gedragscode en een klachtenprocedure. Wil je een klacht indienen, vul dan het klachtenformulier in.

De RSI-vereniging wordt ondersteund door het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN) te Nijkerk.
www.fbpn.nl

Back To Top