skip to Main Content

RSI komt nog steeds voor (en vaker dan we denken)

In de jaren 90 leek iedereen last te hebben van RSI-klachten, maar nu hoor je er bijna niemand meer over. Bestaat RSI niet meer? Monique Frings-Dresen (hoogleraar beroepsziekten bij het Amsterdam UMC, afdeling Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid) en Rayen Bindraban (arbeidsfysiotherapeut bij ReAT) vertellen hoe het zit.

Waarom lijkt het alsof RSI bijna niet meer voorkomt?

Volgens Monique Frings-Dresen komt RSI nog steeds voor, maar herkennen huisartsen de klachten vaak niet en leggen ze niet altijd de link tussen de klachten en RSI. Omdat vrijwel iedereen met een pc, laptop of smartphone werkt heeft ook bijna iedereen klachten en dat wordt geaccepteerd: het hoort erbij.

Niet alleen beeldschermwerkers maken kans op RSI: ook in andere sectoren (bijvoorbeeld kappers, slagers, lopende-band-werkers) komt het veel voor.

Slechts het topje van de ijsberg van de gevallen van RSI-klachten wordt geregistreerd, want werknemers wachten lang voor ze met hun klachten naar de bedrijfsarts gaan – als ze dat al doen.

Veel namen voor RSI-klachten

Rayen Bindraban vertelt dat er ook andere (internationale) namen voor RSI worden gebruikt: CTD (Cumulatief Trauma Disorder) en WURlD (Work Related Upper Limb Disorder). Dat geeft verwarring, want RSI wordt niet in ieder land hetzelfde genoemd.

RSI of specifieke en aspecifieke KANS?

In Nederland is de naam voor RSI in de medische wereld specifieke KANS of aspecifieke KANS. Zijn je klachten met medisch onderzoek duidelijk aantoonbaar, dan heb je specifieke KANS. Mensen met hevige klachten bij wie onderzoek, na onderzoek niets oplevert hebben wel degelijk pijn. Dat wordt aspecifieke KANS genoemd.

Voor de behandeling van aspecifieke KANS is de multidisciplinaire richtlijn KANS opgesteld, die iedere arts hoort te kennen en toe te passen. Helaas gebeurt dat nog vaak niet.

Neem RSI-klachten serieus!

RSI-klachten kwamen in de Middeleeuwen al voor bij monniken, die schrijfkramp hadden van hele dagen boeken kopiëren. RSI is dus zeker geen modeziekte van de laatste tijd. Het is niet goed om klachten te blijven negeren, dan kunnen ze chronisch worden. Hoe langer je ermee doorloopt, hoe langer de weg naar herstel. RSI zit niet tussen je oren, het bestaat nog steeds.

Bron: artikel Gezond.nu.

Back To Top