skip to Main Content

Wat te doen bij schouderpijn?

Zwitsers onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen voor schouderbeklemmingen

Waar een sprintje al niet toe kan leiden. In mijn haast om de tram en daarmee de trein naar huis te halen, druk, druk, druk als altijd, stond ik ineens acuut stil, au, au, au! Mijn voet – thuis met ijs behandelen hielp niet. Huisarts, ziekenhuis, en de conclusie: gescheurde achillespees en zes weken gips. Maar wacht, dit artikel gaat toch over schouderpijn? Jawel – door het hinken op krukken als zwaargewicht RSI’er heb ik 3 maanden later links een zeurende schouderpijn en kan mijn arm niet pijnvrij bewegen. Dus was ik zeker geïnteresseerd in onderzoek naar schouderpijn.

 

Welke behandelingen zijn onderzocht?

De onderzoekers hebben gekeken naar bijna alle bekende en ook minder bekende schouderbehandelingen, behalve chirurgische ingrepen. Behandelingen zoals oefeningen, manuele therapie, corticosteroide injecties, pijnstillers, laser, ultrageluid, schokgolfbehandeling, tape, TENS, acupunctuur, fysiotherapie, trigger point behandeling, massage en meer. TENS is een afkorting voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie en is een behandeling met elektrische stroompjes door de huid heen die de zenuwen kunnen stimuleren om pijn te verminderen. Ze hebben daarbij gekeken naar effecten op pijn en schouderfunctie, kort na de behandeling en zes tot 24 maanden later. Niet alle onderzoeken die bekeken zijn in deze studie hadden dezelfde follow-up periode, vandaar het grote verschil.

Oefeningen, manuele therapie en injecties lijken de beste opties voor behandeling van schouderpijn

Welke behandelingen waren effectief?

Voor oefeningen, manuele therapie, injecties, pijnstillers en laser, ultrageluid, schokgolftherapie en taping is enige effectiviteit aangetoond. Van deze lijken oefeningen, manuele therapie en injecties de beste opties. Voor de andere behandelingen zoals TENS is of geen verschil gevonden met bijvoorbeeld een onbehandelde controlegroep, of was het effect of de studie te klein of te onbetrouwbaar om een uitspraak te kunnen doen.

Voor degenen die net als ik huiverig zijn voor injecties: deze zijn op de korte termijn wel effectiever dan bijvoorbeeld manuele therapie of oefeningen, maar op de langere termijn is er weinig verschil. Dus als je snel van de pijn af wil, is een injectie een optie, voor functie is er geen verschil. Het combineren van manuele therapie en oefeningen heeft meer effect op de korte termijn dan alleen manuele therapie. Pijnstillers, specifiek NSAIDs zoals ibuprofen, hebben een klein effect op de pijn maar niet op de schouderfunctie. Deze pijnstillers kennen ook nadelen zoals mogelijke maagproblemen, dus wees voorzichtig.

Conclusie

Oefeningen, manuele therapie en injecties lijken de beste opties voor behandeling van schouderpijn. De onderzoekers zelf zijn heel voorzichtig met conclusies, omdat de meeste studies niet 100% goed zijn opgezet of gerapporteerd. Zelf ga ik nog maar even door met manuele therapie en oefeningen, om een injectie te vermijden.

Tekst: Sandra Oudshoff

Bronnen:

Artikel BMJ: http://bjsm.bmj.com/content/51/18/1340

Back To Top