skip to Main Content

Zijn RSI en KANS hetzelfde? Nee!

Sommigen denken dat RSI en KANS (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder) hetzelfde zijn, maar dat is beslist niet zo.

Het carpaletunnelsyndroom is een voorbeeld van een aantoonbare aandoening en daar zijn al jarenlang (verschillende) behandelingen voor. Helaas, de meeste klachten aan de arm, nek en/ of schouder zijn niet medisch objectief aantoonbaar, dat wil zeggen dat je geen afwijkingen ziet op bijvoorbeeld een röntgenfoto of bij een bloedtest.

Wie geen medisch aantoonbare klachten heeft viel jarenlang buiten de boot, maar door het KANS-model worden die klachten wel serieus genomen, omdat ze duidelijk omschreven zijn in de Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS.

Mensen met RSI-klachten zijn beter af met het KANS-model omdat ze voorheen vaak geen of de verkeerde behandeling kregen. Het KANS-model geeft wel duidelijke adviezen voor behandelingen.

RSI (Repetitive Strain Injury: werkgerelateerde klachten door bijvoorbeeld repeterende bewegingen) en KANS (klachten aan arm, nek en/of schouder) zijn dus niet hetzelfde.

De term RSI is wereldwijd bekend, het KANS-model komt alleen in Nederland voor en daarom heten we nog steeds RSI-vereniging. We hebben wereldwijd leden, want veel landen hebben geen vereniging om de belangen van mensen met RSI-klachten te behartigen.

Lees meer over dit onderwerp op onze webpagina Over RSI, KANS en CANS.

Back To Top