skip to Main Content

Een pijndagboek

Waarom zou je zoveel schrijven of typen, als je toch al pijn hebt

De eerste RSI-klachten negeer je waarschijnlijk. Toch is het, ruim voordat je vanwege je klachten niet meer in het dagelijkse leven kunt functioneren, zeker verstandig bij de huis- of Arboarts langs te gaan. Het is belangrijk dat je in zo’n gesprek goed aangeeft waar, wanneer en welke soort pijn en andere klachten je hebt, bijvoorbeeld met hulp van een pijndagboek. Dat kan waardevolle informatie opleveren voor de diagnose

Wat is een pijndagboek

In een pijndagboek houd je bij waar je pijn hebt, wat voor soort pijn dat is en wanneer je die hebt. Bij RSI komen veel soorten voor, bijvoorbeeld brandende of stekende pijn. Je noteert precies de plek waar die voorkomt en wanneer de pijn is ontstaan. Op internet staan eenvoudige pijndagboeken voor allerlei klachten, maar wij hebben er speciaal een
gemaakt voor RSI-klachten: de pijnkaart.

Op de pijnkaart staan alle soorten pijn genummerd op een rij, gevolgd door een aantal overige klachten, zoals concentratieproblemen of doofheid. Het nummer van het type pijn noteer je op de afbeelding, waarna je een aantal vragen beantwoordt die je dokter je waarschijnlijk zal stellen. Als je de pijnkaart thuis invult, kun je rustig over de antwoorden nadenken; je hebt een compleet verhaal en bent goed voorbereid. Neem de ingevulde lijst, of een kopie ervan, mee naar je arts.

Richtlijnen

Voor het stellen van de diagnose en behandeling van RSI-klachten zijn richtlijnen ontworpen, waar artsen zich aan moeten houden. Helaas blijken veel van hen dat niet te doen. Bij een verkeerde diagnose krijg je niet de juiste behandeling, wat grote gevolgen kan hebben. Zorg daarom dat je de richtlijnen kent en houd in de gaten of je de juiste behandeling krijgt.

Download hier de Pijnkaart

Back To Top