skip to Main Content

Hoe bereid je een maaltijd zonder pijn?

Elke dag dient zich het bekende ritueel aan: het bereiden van een warme maaltijd. Naast de keuze wat te eten, is bij RSI’ers de vraag vooral: hoe ga ik dit aanpakken? Hieronder staan een  aantal tips en handigheidjes die je hierbij kunnen helpen.

Met een aantal aanpassingen en slimme inzichten beperk je de last die je hebt van je RSI tijdens het koken.

Aanpassen of inrichten van de keuken

Richt je keuken praktisch in, zodat je makkelijk en zonder veel overbodige handelingen kunt koken. Zet spullen die je vaak nodig hebt dichtbij, liefst net onder schouderhoogte, en zet spullen die je slechts incidenteel nodig hebt lager of hoger. Richt de keuken zo in dat je bij alle handelingen kunt profi teren van de kortste route. Plaats bijvoorbeeld kruiden in de buurt van de kookplaat, zodat je ze tijdens het koken snel toe kan voegen. Een inductie- of keramische kookplaat voorkomt dat je pannen moet tillen; je kunt ze gewoon verschuiven. Daarnaast is zo’n plaat makkelijk schoon te maken. Een mengkraan met een hendel – handvat – geeft gemak in de bediening. Treklades in kastjes zijn gemakkelijker dan planken. Vooral de zogeheten ‘apotheekkasten’ zijn gebruiksvriendelijk. Je kunt zo snel en licht spullen naar je toe halen.

Hulpmiddelen: maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Iets openen met een mes of door te scheuren met je handen kost veel kracht; met een grote keukenschaar kun je vlot zakjes en pakjes openmaken. Gebruik een speciale opener voor melkpakken en leg een antislipmatje onder een potje dat je wilt opendraaien. Snijden, schaven en roeren kost veel kracht. Gebruik hiervoor elektrische hulpjes. Denk aan een elektrisch mes, een keukenmachine, een mixer, staafmixer, of een elektrische blik- en potopener. De JarKey potopener is niet elektrisch, maar wordt door een redactielid van harte aanbevolen als een eenvoudige maar geweldige topperin de keuken – zie www.scouters.nl. Werk met scherpe messen; botte messen kosten meer kracht. Schil aardappels en wortels met een dunschiller met een breder handvat.

Je kookt je rijst makkelijk met een elektrische rijstkoker. Doe wat
olie in de pan en laat dit goed over de bodem en een deel van de zijkant vloeien. Doe er dan per persoon een bekertje rijst bij. Voeg hetzelfde aantal bekertjes gevuld met water toe, plus eentje extra. Zet daarna de pan op de kookstand en je hoeft er niet meer naar om te kijken of bij te blijven. Als de rijst klaar is, gaat de koker vanzelf over op de warmhoudstand. Een elektrische rijstkoker is ook geschikt voor stomen. Met behulp van een stoommandje in de pan, haal je daar vlot het gekookte eten uit. Of zet een vergiet in de gootsteen en kieper de inhoud van de pan in het vergiet; het water loopt vanzelf weg. Gebruik een braadzak om vlees, vis, kip, harde groenten of aardappelen in de oven of magnetron te garen.
Aanbranden is zo uitgesloten, je hoeft geen boter of vet te gebruiken en je
oven en magnetron blijven schoon.

Gebruik kleine pannen met twee oren. Til pannen altijd met twee handen. Rubberen pannenlappen geven je handen meer grip dan stoffen pannenlappen; deze zijn in huishoudwinkels ook in de vorm van wanten of handschoenen te koop. Wikkel met tape of touw een verdikking om het handvat van roerlepels, messen of vorken, dan heb je een steviger greep. Bestek met verdikt handvat is te koop in thuiszorgwinkels. Schaf voor jezelf licht servies aan, bijvoorbeeld van bamboe, en neem soepkommen met twee oren.

Inkopen

Ga niet meteen over tot de aankoop van kant-en-klaarproducten, maar kies voor je maaltijd ingrediënten in een makkelijke vorm; bijvoorbeeld geschilde aardappelen, voorverpakt en kleingesneden vlees, of voorgewassen en gesneden groente. Zo kun je zelf de bereiding doen. Doe boodschappen in een boodschappentas op wieltjes, of verdeel het gewicht ervan over meerdere tassen. Hang ze eventueel aan je fietsstuur en loop naar huis. Of laat de boodschappen tegen een kleine vergoeding thuis bezorgen.

Magnetron

Je kunt met speciale magnetronbakjes – Tupperware – ook in de magnetron koken of stomen. Er hoeft maar heel weinig water bij. Je krijgt er een extra deksel bij om het bakje mee af te sluiten, voor als je een restant van het gerecht in wilt vriezen; dat scheelt afwas. Aardappelen en de meeste (kleingesneden) groenten zet je zes minuten in de magnetron op vol vermogen en daarna laat je ze, nog in de magnetron, tien minuten staan. Hierbij hangen de tijden wel af van het vermogen van je magnetron en de grootte van de porties. Dit smaakt prima.

Frituren

Denk eens na over de aankoop van een airfryer. Met de oude frituurpan bak je in olie die je regelmatig moet verversen. Dit betekent veel onderhoud en schoonmaakwerk. Met een aifryer frituur je zonder olie in hete lucht. De airfryer is weliswaar wat duurder, maar is veilig in gebruik, de frieten en andere snacks zijn minder vet en je hoeft veel minder schoon te maken. Je hebt ze in soorten en maten; er zijn ook modellen die via een display te bedienen zijn.

Afwas

Beperk je afwas. Waarom zou je elke keer een nieuw kopje, glas of bord
pakken, als jij de enige bent die het gebruikt? Veeg die paar broodkruimels
weg en spoel je kopje even af, dat bespaart je heel wat afwas. Woon
je met meer mensen in huis, geef dan elke persoon een eigen kleur of motiefje, dan is het geen probleem. En waarom zou je aardappelen en groenten in twee pannen koken? Dat kan ook in één pan en dat scheelt afwas. Begin met wat het langste moet koken of bakken; voeg de rest later toe.
Kook af en toe wat extra en vries dat in, voor als je een slechte dag hebt of geen tijd om te koken; bijvoorbeeld een zelfgemaakte kant-en-klare stamppot met worst of spekjes.

Back To Top