skip to Main Content

Een muisarm in 2018. Dat bestaat toch niet meer?

Helaas, we moeten je teleurstellen. Een muisarm komt nog steeds voor, maar dokters weten er vaak niet veel van. Dat blijkt uit het artikel Muisarm heeft pr-probleem: ‘Het is geen hype van 20 jaar geleden’ dat Gea Bruinsma voor nu.nl schreef over Mathijs, die RSI-klachten kreeg van intensief computerwerk.

Zoektocht

Het blijkt nog steeds niet eenvoudig te zijn om de juiste diagnose te krijgen en een effectieve behandeling. Je kunt te horen krijgen dat je klachten psychisch zijn en tussen de oren zitten, of dat je een burn-out hebt, terwijl dat helemaal niet zo is. Een arts of therapeut met kennis van RSI is vaak een toevalstreffer.

Diagnose

Geen juiste diagnose betekent geen, of niet de juiste behandeling. De oorzaak van je klachten wordt niet aangepakt en dan zullen ze niet verbeteren of overgaan. Een juiste diagnose is daarom heel belangrijk.

Triggerpoints en dry needling

Na jarenlang veelvuldig dezelfde bewegingen maken, zoals bij onder andere computerwerk, kun je triggerpoints krijgen. Dry needling (onder de D op de webpagina) kan dan een goede behandeling zijn. Herstel duurt soms lang, maar het is wel goed mogelijk.

Zelfmanagement

Nathan Hutting van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft een promotieonderzoek gedaan naar de effectiviteit van een zelfmanagementprogramma bij RSI-klachten. Lees de reactie van Nathan Hutting op het artikel van nu.nl, waarin hij pleit voor een brede aanpak van de klachten.

Psychosociale factoren kunnen ook een rol spelen. Als klachten langdurig bestaan is (volledig) genezen soms niet haalbaar, maar dan kun je er wel mee leren omgaan.

Richtlijnen

Voor het stellen van de juiste diagnose bestaan richtlijnen, maar veel artsen weten niet dat die bestaan. Met onderzoek moeten eventuele andere, goed behandelbare aandoeningen worden aangetoond of uitgesloten.

Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent van de richtlijnen, zodat je in de gaten kunt houden of je arts wel de juiste stappen neemt. Kijk op onze webpagina Behandeling of behandelaar kiezen voor tips.

Back To Top