skip to Main Content

Gezocht: coaches

Gezocht: ervaringsdeskundigen met RSI die lotgenoten willen coachen in werk en participatie. In samenwerking met het Centrum Chronisch Ziek en Werk (CCZW) doet de RSI-vereniging mee aan een project om ervaringsdeskundige coaches te certificeren. Mensen met ervaring als coach én RSI-klachten kunnen hieraan meedoen. De benodigde investering is alleen in tijd, het project wordt betaald uit subsidies. Na het behalen van het certificaat is de coach vindbaar via de sites van zowel CCZW als de RSI-vereniging. Het project heeft recent een Europese Award gekregen als een van de ‘best practices’ voor het bevorderen van werk voor mensen met een chronische beperking.

 

De RSI vereniging heeft ook voor 2016 weer veel plannen en ambities. Eén hiervan betreft deelname aan het certificeringsproject. Dit project is opgezet door het Centrum Chronisch Ziek en Werk (CCZW) in samenwerking met een aantal patiëntenverenigingen. De bedoeling hiervan is om per patiëntengroep een aantal mensen op te leiden en te certificeren tot ervaringscoach. Zij kunnen vervolgens andere mensen met chronische aandoeningen helpen op het gebied van werk en/of participatie.
We weten dat er een groep mensen met RSI-klachten aanloopt tegen problemen rond werk, het vinden van werk, of studie of deelname aan sociale activiteiten. Omdat we hopen met enthousiaste, gecertificeerde ervaringscoaches meer mensen met RSI-klachten  perspectief te kunnen bieden en te kunnen ondersteunen, hebben wij besloten om aan dit project mee te doen.

Waar moet je aan voldoen?

 • Je bent ervaringsdeskundig, dus je hebt RSI-klachten;
 • Ervaring als coach op het terrein van Werk of Participatie (bijvoorbeeld re-integratie, sociale activering, loopbaanadvisering, jongerenwerk, verpleegkunde);
 • 4 jarig HBO-diploma op het terrein van Werk en/of Participatie, of een aantoonbaar HBO werk- en denkniveau (vastgesteld in een assessment of EVC-procedure);
 • Kennis van de levensloopontwikkeling, behoeften en motieven die een rol spelen bij de specifieke chronische aandoeningen.

 

Wat houdt het programma in?

 • Selectieprocedure, waarna de geselecteerde coaches een portfolio samenstellen aan de hand van een werkboek. Hierin worden competenties getoetst en referenties gecheckt;
 • Startdag met aandacht voor ziekte specifieke problemen rond werk en participatie;
 • Training op maat;
 • Begeleiding door een ervaringsdeskundig mentor en intervisiebijeenkomsten;
 • Afsluitend gesprek met de toetsingscommissie;
 • De coach wordt opgenomen in het register van gecertificeerde ervaringsdeskundige coaches op de site van CCZW;
 • Ervaringsdeskundigheid in het certificeringsprogramma concentreert zich op:

– persoonlijke kennis;

– de kennis van een ander;

– collectieve kennis;

– de ervaringsdeskundige als professional, professionele houding;

– benodigde competenties (overkoepelend);

– casestudies en tevredenheidsverklaringen;

– opleidingsmodule.

Het opleidingstraject duurt maximaal acht maanden, met een investering van maximaal 90 uur, exclusief de trainingsmodule van enkele dagen. Deelnemers voeren de opdrachten in eigen tijd en tempo uit. Het certificaat is positief beoordeeld door een extern geaccrediteerd opleidingsinstituut op het gebied van mens en arbeid. De selectiegesprekken zouden plaatsvinden op 17,18, 23 en 24 maart, met een introductiedag (kennismaking) op 6 april, maar er zijn nog geen aanmeldingen binnengekomen. Daarom kun je nog tot 1 mei reageren.

Wil je meedoen?

Ben je een coach met RSI? Stuur dan een CV en uitvoerige motivatie naar info@cczw.nl, of neem contact op met ervaringsdeskundig mentor Helen Mijnarends (06-23202370). Om je enthousiasme nog even te vergroten: dit project heeft een Europese Award gekregen als een van de ‘best practices’ voor het bevorderen van werk voor mensen met een chronische beperking.
Wil jij je lotgenoten helpen, grijp dan nu je kans!!

Back To Top