skip to Main Content

Let op je houding: voorkom klachten

Op het werk hebben we zo langzamerhand allemaal een goed ingerichte werkplek. Bureau, stoel en de plaats van je computer met toetsenbord, scherm en muis zijn afgestemd op jouw persoonlijke lichaamsvormen. Waarom krijg je dan nog steeds klachten of komen ze keer op keer terug? Doordat we steeds meer mobiele apparaten gebruiken waarmee je, vaak lang achter elkaar, in een slechte houding werkt. De apparaten worden steeds kleiner, waarbij in het ontwerp ergonomie nauwelijks een rol speelt. We geven je enkele tips om je houding te verbeteren en zo klachten te verminderen of te voorkomen.

Als je werkt met een gewone pc dan kun je de werkplek goed inrichten. Gebruik je een laptop, dan wordt dat al moeilijker. Het scherm van een laptop zit aan het beeldscherm vast. Het toetsenbord ligt plat op tafel. Je moet in een onnatuurlijke houding zitten om te kunnen typen of op het scherm turen om het goed te kunnen lezen. En dan ben je tussendoor soms ook nog vaak op je smartphone, tablet of phablet (smartphone met groter scherm en toetsenbord) bezig. Tablet en phablet liggen helemaal plat op tafel. De smartphone houd je met je ene hand krampachtig vast, terwijl je er met één vinger van de andere hand op typt en veegt. Veel repeterende bewegingen die je allemaal in een zeer slechte houding doet –  het is geen wonder dat je klachten krijgt. De nieuwste vormen van RSI heten dan ook iPad-nek of -arm, swipe-arm, sms-duim, whatsapp-vinger en gsm-pols. Met het aanpassen van je houding, apparatuur en werkwijze kun je de kans op klachten verkleinen.

Houding

Houd je hoofd zo veel mogelijk rechtop en buig niet voorover. Ondersteun je armen en polsen (armleuningen) en verander regelmatig van houding. Kies de beste werkplek – een tafel of bureau is altijd beter dan (de leuning van) de bank of op bed.

Apparatuur

Voor laptops en tablets zijn speciale standaards te koop waar je het apparaat op kunt zetten. Liefst verstelbaar, zodat je het scherm kunt verstellen. Je kunt een los toetsenbord of muis aankoppelen, of gebruik maken van een docking station. Via een docking station sluit je de laptop met een kabel (of draadloos) aan op het stroomnet, printer, muis, toetsenbord en beeldscherm van je pc. Dan kun je deze grotere apparaten gebruiken. Daar heb je maar één USB-poort en -kabel voor nodig. Draadloos kan via bijvoorbeeld bluetooth of TeamViewer.

Werkwijze

Met één hand typen en swipen en het apparaat vasthouden met de andere hand is vragen om RSI-klachten. Wissel linker- en rechterhand af. Swipen kun je gemakkelijk leren met je andere hand. Swipen is beter dan typen. Stel het lettertype wat groter in. Koppel je mobiele apparaat (met kabel of draadloos) aan een pc of laptop en gebruik dat toetsenbord en die muis.

Pauzes

Neem regelmatig een pauze en strek – letterlijk –  je benen. Drink veel koffie of thee, dan moet je ook vaak naar de wc. Elders op onze website staan de richtlijnen voor een ergonomische werkplek uitgebreid omschreven.

Test

Heb je al klachten? Je kunt een gratis test invullen op internet. In deze (uitgebreide) test beantwoord je vragen over je klachten, waarna je een advies krijgt dat je mee kunt nemen naar je fysiotherapeut.

IWH

Het Canadese Institute for Work and Health heeft een uitgebreide (Engelstalige) webcursus voor beeldschermwerkers gemaakt. In verschillende stappen leer je alles over klachten, werkhouding en pauzes, de inrichting van je werkplek en licht en lichtinval. Kortom, hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt, met zo weinig mogelijk risico op klachten.

Back To Top